Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Nazwa użytkownika: Hasło:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu

Autor Wątek: Paletkowe mix-y  (Przeczytany 12064 razy)

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Paletkowe mix-y
« dnia: Wrzesień 22, 2009, 16:43:02 16:43 »

Podstawą w naszych mix-ach są krewetki,które stanowią około 50% całej porcji.Do krewetek dokładamy serce wołowe około 25% a uzupełnieniem są owoce(też morza)warzywa i zioła.Podam może przykładowy jeden z pokarmów ,które robimy(póżniej jak będzie czas to opiszę inne zestawienia).
Krewetka koktajlowa(mrożonki) 50%
Serce wołowe 25%
Szpinak(mrożony)15%
Ząbek czosnku
Spirulina forte36%-owa
Tran z rekina(bezzapachowy)około20 kropli
Siemie lniane
Pokrzywa suszona,mielona
Żółtko jaja kurzego(surowe)
Ilość składników suchych zależna jest od zawartości wody w krewetkach i szpinaku i musimy sami dobrać tak by jedzenie nie było zbyt wodniste lub by się nie rozsypywało.Kolor tego mix-u jest zielony i napewno nie pomyli się z innym ,które później opiszę :D
Z tego mix-u powinno wyjść około 0.5 kg papu dla naszych rybek.
Więc kupując jedno serce wołowe w granicach 1.5 kg,po wyczyszczeniu go z żyłek i tłuszczu,zostanie nam w granicach kilograma czystego mięsa,którego starczy nam na zrobienie 8 porcji to jest jakieś 4 kg,jak długo nasze ryby to będą jadły?zależy ile mamy ryb i jak często je karmimy,nam serduszko idzie w 1.5 miesiąca :D .
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2009, 15:47:25 15:47 »

Zapomniałem wcześniej napisać że wszystkie składniki my akurat mielimy 3 krotnie w maszynce do mielenia mięsa(ręcznej) w "wilku"wychodzi mułowata papka.
Zestaw nr 2 :D
Krewetka(mrożonka)50%
Serce wołowe 25%
Wątróbka indycza(parzona,żeby nie było krwistego)20%,większa ilość powoduje,że papu jest suche i się rozsypuje
Spirulina forte(płatki)
Tran z rekina(w tym mix-e 30 kropli)
Mielony korzeń mniszka lekarskiego
To jedzenie jest w kolorze brązu :D
Wszystkie suche składniki mielimy w starym młynku do kawy na pył,łatwiej jest je równomiernie rozprowadzić w jedzeniu.

Zestaw nr 3
Krewetki 50%
Serce wołowe10%
Serce lub pierś indycza 15%
Marchew około 10%,tu musimy sprawdzić w jakiej postaci ryby przyjmą marchew,nasze jedzą tylko gotowaną roztartą na papkę
Siemie lniane
Mniszek lekarski
Tran z rekina(20 kropli)
Cyklop oceaniczny(duża zawartość astaksantyny)
Papryka słodka suszona
Ten zestaw z kolei ma kolor czerwony i pomaga w lepszym wybarwieniu się ryb na czerwono.
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2009, 16:25:38 16:25 »

Może w przerwie między jedzeniem dla palet coś czym my karmimy nasze krewecie :D .Podstawą w tych pokarmach jest zielony groszek konserwowy,który gotujemy i oddzielamy od łupinek,do groszku w zależności od koloru kreweci dodajemy:marchew,szpinak,banana.Marchew tak jak i szpinak trzeba ugotować i w zależności od koloru jaki chcemy zrobić naszym kreweciom dodajemy do groszku,miksujemy to blenderem na papkę,dodajemy spiruline roztartą i przesianą(potrzebny nam jest dosłownie pył),wskazane jest dodanie,ze względu na chitynę, roztartej,przesianej suszonej rozwielitki(też pył).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą papkę,pakujemy w strzykawkę jednorazową i wyciskamy na szybę,suszymy.Dokładnie wysuszony i "połamany"pokarm może sobie leżeć tak jak kupny a może i więcej ;).
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

adriaco

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2514
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 23, 2009, 17:14:53 17:14 »

Sławku a moze jeszcze jakies proporcje  :shock:  gdybys sie nudził  :D
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2009, 13:52:04 13:52 »

O ja głupi :oops: ,groszku i marchwi lub szpinaku dajemy takie same ilości,pół na pół,banana,jakieś15% w stosunku do groszku(zbyt wiele cukru)inaczej zrobi się klej,składników suchych dodajemy w zależności od konsystencji,tak żeby nam"woda"nie wyszła,bo później rozpłynie się nam na szkle i guzik zostanie po wysuszeniu :? .Do wybarwienia na czerwono można dodać tak jak dla palet cyklop-eeze,przesiany na pył(pakowany w puszkach),zawiera on od 3000 do 7500 ppm astaksantyny,jest stosunkowo drogi ale wart swojej ceny,a i inne ryby też można nim karmić po wymieszaniu z "suszem".
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2009, 15:55:45 15:55 »

Jak sami zapewne zauważyliście podstawą w naszych mix-ach jest krewetka i serce wołowe,dodatki tak naprawdę możemy zmieniać w zależności co mamy w danym momencie pod ręką, z zestawu 3 serce indycze możemy zastąpić surowym halibutem(przemielonym),małżami oceanicznymi(są czyste od pasożytów)lub zestawem owoców morza.Sebastian a teraz mały dodatek :D,to będzie specjalnie dla Ciebie ;) ,do wszystkich mix-ów można dodać zmielony na drobno markowy suchy pokarm jako zagęszczacz,tu mamy możliwość dobierania pokarmów wybarwiających do naszych ryb,chyba że tak jak my trzymamy wszystkie ryby razem :D i"dopalacze" barwne mijają się z celem.
Jeśli ktoś miał by jakieś pytania to śmiało,postaramy się na nie odpowiedzieć.

Troszkę o dodatkach i ich działaniu:

Czemu czosnek?- Każdy z nas chyba wie jakie właściwości ma czosnek i czemu nasze babcie dawały nam syrop czosnkowy,używany w mix-ach uodparnia ryby od infekcji bakteryjnych,zawiera witaminy,zwłaszcza B1 i minerały takie jak potas,fosfor,magnez.

Siemie lniane-zawiera lecytynę,witaminy A,E,F i cynk,zmielony w mix-e pozwala na lepsze trawienie i czyszczenie przewodu pokarmowego.

Pokrzywa-możemy używać młodych lub wysuszonych liści,zawiera ona sole potasu i wapnia,pomocna jest w usuwaniu jonów sodu i potasu.

Mniszek lekarski-potoczny mlecz,młode liście tak jak i wysuszony i zmielony korzeń,zmniejsza stężenie glukozy i działa zapobiegawczo zapaleniom wątroby i przewodu pokarmowego.
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

adriaco

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2514
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2009, 21:05:13 21:05 »

Cytat: "Sławek"
Sebastian a teraz mały dodatek :D,to będzie specjalnie dla Ciebie ;) ,do wszystkich mix-ów można dodać zmielony na drobno markowy suchy pokarm jako zagęszczacz,tu mamy możliwość dobierania pokarmów wybarwiających do naszych ryb,chyba że tak jak my trzymamy wszystkie ryby razem :D i"dopalacze" barwne mijają się z celem.

Ja takze karmie mixami z serca ale tylko raz dziennie
TWOJE MIXY ZAWIERAJA NIEWIELKA ILOSC MIES ZWIERZAT CIEPŁOKRWISTYCH NIE TAK JAK W WIEJU PRZYPADKACH ZE SERCA SA WIEKSZOSCIA SKŁADU POKARMOW TWORZONYCH PRZEZ HODOWCOW A TO JUZ NIE JEST KARMIENIE TYLKO PASIENIE BYDŁA
Przepraszam ze z duzej litery ale caps właczyłem niechcacy  :D
Ps. czosnek rownierz podraznia przewod pokarmowy i w ten sposob wytwarzany jest sluz ktory powoduje ochrone przed chorobami i pasozytami
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2009, 15:38:25 15:38 »

Seba jak zauważyłeś,właśnie pomału przestawiamy nasze palety na pokarm głównie z dużą ilościom zieleniny(owoce i zioła),co prawda nasze palety nie przyjmują mix-ów z bananem,ale słyszałem i czytałem,że ludziska dodają truskawki,maliny,orzechy włoskie i wiele innych nasionek.Do zestawów roślinnych dodajemy jeszcze kiełki(najlepiej samemu je uzyskać,wysiać na gazie,lub jak kto ma na kiełkownicy :) ),kiełki ,które my dodajemy to kiełki rzodkiewki,słonacznika,rzeżuchy i brokuł,kiełki oczywiście też mielimy na papkę blenderem.

Dodam może kilka składników z owoców morza,które my stosujemy,co prawda można kupić całe zestawy takowych,ale myślę,że lepiej jest je nabyć osobno pakowane ,mamy możliwość robienia zestawów smakowych.

Krewetki-co prawda słodkowodne,są jedynym z naturalnych pokarmów palet,ale te mrożone z powodzeniem zastępują je,chętnie jedzone przez młode ryby.Pancerzyki chitynowe pozwalają na lepsze trawienie i przemianę materi.Mielimy 2-3 razy w maszynce do mięsa.

Małże-używamy tylko małży oceanicznych,które są czyste od pasożytów i bakterii,zawierają sporo białka,związków mineralnych i wszędobylski tłuszcz,mielimy 2 krotnie w maszynce(bez skorupek :D ).

Mięso ryb morskich-preferowane jest mięso białe i my używamy mięsa halibuta,które mielimy też w maszynce,tym razem 3 krotnie,nie będe pisał o właściwościach mięska bo chyba wszyscy wiemy co w nim tkwi.

Kalmar-ze względu na wielką zawartość białka a minimalne zawartości tłuszczu jest to jeden z lepszych dodatków do mix-ów;witaminy B i C,związki mineralne i mikro-elementy.mielimy 2-3 razy.

Niejednokrotnie jak brak jest w sklepie poszczególnych składników,sami kupujemy zestawy mrożone owoców morza,ale z nich ośmiornice wyżeram sam :lol:.

No i na koniec ze składników przez nas stosowanych,Tran-teraz wiem czemu jak byłem młody, w szkole dawali nam tran :shock: , w zależności jaki i z czego robimy mix ilość tranu jest u nas różna i wacha się od 10 do 30 kropli.Osobiście stosujemy tran z rekina,który nie jest barwiony i nie posiada substancji zapachowych.
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

adriaco

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2514
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2009, 19:32:08 19:32 »

Sławek a stosowałes do miksow Artemi suszonej bo mam duzo tego i nie mam co z tym zrobic a takowa ma rowniez własciwosci wybarwiajace  :mrgreen:  na czerwono zazwyczaj
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2009, 14:59:19 14:59 »

Kiedyś dodaliśmy suszoną artemię ,taką w kostkach,gdzieś, kiedyś ,ktoś nam ją wcisnoł i poprostu wykozystaliśmy ją,można dodawać wiele różności pod warunkiem że są czyste biologicznie a artemia to wysoka temp. i słona woda,więc myślę że z powodzeniem można ją dodawać ;)
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

adriaco

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2514
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2009, 11:29:37 11:29 »

Nie czekajac na odpowiedz juz ja dodałem w niedziele robiłem papu dla palet troche inne od twoich przepisow
Pokarm "ala na winie" ,co sie nawinie to do młynka  :lol:
Jeszcze pytanko ile siemienia lnianego dajesz do papu
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

arecki680

  • Gość
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2010, 09:47:34 09:47 »

witam sławku kupiłem palecie  u natura  tak jak pisalismy prosze o rade co i jak dokładnie mam zmiksowac na poczatek by zrobic swym rybciom papui gdzie moge dostac serce wołowe np
Zapisane

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 28, 2010, 15:01:51 15:01 »

Arek,popatrz na przepisy zamieszczone na pierwszej stronce,jest z czego wybrać.
Nie wszystkie składniki musisz dawać tak jak jest to opisane w przepisach,bo przecież nie wszystkie ryby jedzą to samo i tak samo,musiał będziesz się "nauczyć" swoich ryb ;)
Zrób może podstawę na bazie serc,z dodatkami:czosnek,marchew(gotowana,z wody nie z rosołu ;) )siemię lniane mielone,pokrzywa(utarte na pył liście).Te składniki są łatwe do zdobycia i w miarę wystarczające na początek.
Jeśli nie dostaniesz serca wołowego ,możesz dać samo serce indycze,byle byś je dobrze odtłuścił (tyczy się to również serc wołowych) i dobrze wypłukał z resztek zastygłej krwi. Pamiętaj że nie powinno się podawać pokarmu ,który był raz rozmrożony i ponownie zamrażany z tego względy dobierz sobie pojemniki do zamrażania jedzonka takiej wielkości by porcja była jednorazowa ( my mrozimy swoje jedzonka w wytłoczkach z tofifi,słodycze go gęby a wytłoczki na mrożonki :lol: ).
Arek w razie jakich kolwiek pytań pisz śmiało,wszyscy postaramy się pomagać w miarę naszej wiedzy i doświadczenia.
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

adriaco

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2514
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2010, 21:34:50 21:34 »

Serca wołowe mozna dostac w sklepie Szponder obok telekomunikacji na Wyzwolenia naprzeciwko ryneczku przy Kilinskiego
Miłej zabawy
Ja mixy robie w nastepujacy sposob
ok 0.5 kg serca czysciutkie bez zył i blon
0.5 kg krewetek mrozonych nie gotowanych  :!:
0,25 kg szpinak mrozony lub swierzy sparzony
2-3 zabki czosnku
Łyzka siemienia lnianego -sparzony i zmielony mozna dac tez pokrzywe lecz z umiarem zawiera duzo Potasu
łyzka papryki czerwonej słodkiej mielonej
dwa zołtka z jaja
Tran Sławek poleca z Rekina ale kazdy bezsmakowy sie nada
mozna dac rownierz Cyklopa,Artemie suszona, zmielony Kryl,Spiruline lub inny pokarm płatkowany dla zageszczenia
Konsystecja powinna wyjsc dobrego Tatara
Zapakowac do blistrow lub rozlozyc rowno na foli dobrze schlodzic i pociac w kosteczke nozem do pizzy
Całosc do zamrazarki nastepnie połamac i do pudełeczka  :D
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

arecki680

  • Gość
Re: Paletkowe mix-y
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2010, 19:42:47 19:42 »

dzieki sliczne adriaco postaram sie wasze wskazówki wykozystac przy moim szkiełku podziekowania
Zapisane
Strony: 1 2 3 »   Do góry