Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Nazwa użytkownika: Hasło:

:: Mobile :: Regulamin forum :: Przywitalnia :: Funkcjonowanie akwarium :: Zwierzęta w akwarium :: Technika :: Akwarystyka morska :: Galeria :: Pogaduszki :: Giełda ( Oddam/Przyjmę/Podziele się| Kupię| Sprzedam ) :: Facebook :: Rejestracja :: RSS ::

Strony: 1   Do dołu

Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 2435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MaciekMM

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 195
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 1
    • PrzyjacieleBonsai
Problem z roślinami
« dnia: Październik 26, 2010, 21:21:43 21:21 »

W jednym akwa mam problem z niektórymi roślinami głównie microsoria, anubiasy i mchy. Nie mają przyrostów - młodych liści a wręcz zanikają.



Inne rośliny np paprocie czy valisneria idą normalnie.



Akwa ma ze 3-4 miesiące rośliny dostają PG Macro i micro (symfonia) dodatkowo podaję ECarbo. Woda kran typowy dla Szczecina. Zbiornik 112l brutto. Oświetlenie 1x18W T8 Philips Aquarelle i 1x 18W T8 Philips 965 obydwie nowe wymienione 2 tygodnie temu. Świecą przez 10-12h.   
Zapisane
MitsuManiak BonsaiManiak

rafał.gorzów

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2238
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Odp: Problem z roślinami
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2010, 21:45:41 21:45 »

Post zostal usuniety na prosbe jego autora. Wiecej informacji znajduje sie watku na forum pod adresem http://www.akwa.szczecin.pl/index.php?topic=49907
Zapisane
-ocenzurowano-

adriaco

  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 2514
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 6
Odp: Problem z roślinami
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2010, 22:53:31 22:53 »

Zaprzestan lac symfonie jedynie Makro mozesz podawac oraz EC jak producent zaleca pod warunkiem podmian wody na poziomie 30% tygodniowo.
Twoim mikrosorium i anubiasom nic nie brakuje jak patrzylem na zdjecia prezetujace krewetki w akwarium i nie zapomnij ze i mikrosorium tak i anubiasy rosna bardzo wolno wiec cierpliwosci
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

siwy

  • Gość
Odp: Problem z roślinami
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2010, 03:14:20 03:14 »

Ja też myślę że jest ok. , cierpliwości kolego, nic nie ma od razu .Na efekty trzeba poczekać  ;)
Zapisane

MaciekMM

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 195
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 1
    • PrzyjacieleBonsai
Odp: Problem z roślinami
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2010, 14:19:40 14:19 »

Zaprzestan lac symfonie jedynie Makro mozesz podawac oraz EC jak producent zaleca pod warunkiem podmian wody na poziomie 30% tygodniowo.
Twoim mikrosorium i anubiasom nic nie brakuje jak patrzylem na zdjecia prezetujace krewetki w akwarium i nie zapomnij ze i mikrosorium tak i anubiasy rosna bardzo wolno wiec cierpliwosci
No wiem jak rosną bo w 2 innych akwa przy tych samych parametrach wody idą swoim normalnym ślimaczym tempem :-) a mam je już ok 2 lata. Co do lania nawozów się zastosuje - dzięki bardzo i poczekamy. Podmiany robię 20l ze 100 netto
Dołóż jeszcze ze 2 takie świetlówki i CO2 a będzie lepiej. Nawożenie przy takim świetle jak masz obecnie i bez CO2 nie ma sensu.
Dla tych roślin które mam jest to chyba oświetlenie wystarczające - przynajmniej tak było do restartu baniaka 3-4 miesiące temu. Mam zamiar faktycznie podokładać jakieś świetlówki z elektronikami od kompaktów, ale będą to wartości 1x13W na baniak. Wyjdzie wtedy 49W/100l wody netto. Co do CO2 to wzbraniam się nogami i rękoma np stosując słabe oświetlenie i rośliny o mniejszych wymaganiach.  Inna sprawa to to że umieszczając mech pod samą taflą wody 1-2 cm pomiędzy świetlówkami czyli światła moc też padał/marniał więc mam obawy czy nie brak mi jakiegoś składnika żeby rośliny mogły rosnąć. Wiem że ustalić czego brak to bez testów się nie da ale miałem nadzieje że ktoś się spotkał z takim objawem i coś podpowie. Tak czy owak Wszystkim bardzo dzięki :-)
Zapisane
MitsuManiak BonsaiManiak

rafał.gorzów

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2238
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 0
Odp: Problem z roślinami
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2010, 15:38:24 15:38 »

Post zostal usuniety na prosbe jego autora. Wiecej informacji znajduje sie watku na forum pod adresem http://www.akwa.szczecin.pl/index.php?topic=49907
Zapisane
-ocenzurowano-

MaciekMM

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 195
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 1
    • PrzyjacieleBonsai
Odp: Problem z roślinami
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2010, 16:02:33 16:02 »

Ten mech to przeniosłem z innego akwa i dałem tak wysoko gdyż i w połowie wody jak i blisko dna też zanikał. Ta dodatkowa świetlówka to ma działać 2-3 h w ciągu dnia i miałem nadzieje że nie potrzebne będzie wtedy CO2. Może podanie czasowo z jakiejś bimbrowni pomoże?
Zapisane
MitsuManiak BonsaiManiak

Adek

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 577
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Receive: 1
    • http://www.akwa.szczecin.pl/
Odp: Problem z roślinami
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2010, 19:16:14 19:16 »

Ten mech to przeniosłem z innego akwa i dałem tak wysoko gdyż i w połowie wody jak i blisko dna też zanikał.

Mam tak samo w 112l. Flame moss (co jest na dnie) zamienia się w  same "nitki" a inny w tym samym akwarium który jest w kotniku rośne super :)
Zapisane
!!! DO ODWAŻNYCH ŚWIAT NALEŻY !!!
Strony: 1   Do góry
 


:: Mobile :: Regulamin forum :: Przywitalnia :: Funkcjonowanie akwarium :: Zwierzęta w akwarium :: Technika :: Akwarystyka morska :: Galeria :: Pogaduszki :: Giełda ( Oddam/Przyjmę/Podziele się| Kupię| Sprzedam ) :: Facebook :: Rejestracja :: RSS ::