Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Nazwa użytkownika: Hasło:
Strony: 1   Do dołu

Autor Wątek: I ty możesz ocenić swoje dyskowce  (Przeczytany 7218 razy)

Użytkownik_usunięty

  • Gość
I ty możesz ocenić swoje dyskowce
« dnia: Grudzień 04, 2010, 21:39:04 21:39 »

Czy my zwykli miłośnicy (amatorzy)  możemy ocenić dyskowca ?
Pewnie że możemy dlatego spróbuje przybliżyć jakimi kryteriami kierują się sędziowie podczas oceny dyskowca

Aby ocenić  dyskowca trzeba zacząć od poznania definicji czym jest standard ?

Standard to krótko mówiąc wzorzec (niedościgniony ideał)
Zdefiniowanie standardu dyskowca umożliwiło między innymi na jednolitą ocene przez sędziów,czyli kierowanie się określonymi kryteriami
Opracowany wzorzec w którym zostały omówione poszczególne aspekty,odnoszące się do zewnętrznych elementów budowy ciała ryby oraz wyglądu przyniósł spore korzyści szerokiej grupie akwarystów,ponieważ dzięki niemu łatwiejsza stała się prawidłowa ocena cech posiadanych przez ryby
Oto elementy które podlegają ocenie :
-wielkość
-proporcje i harmonia ciała
-płetwa grzbietowa,odbytowa i brzuszna
-płetwa ogonowa
-płetwy piersiowe
-skrzela
-oczy
-wzór na ciele
-kolorystyka
-wygląd ogólny



Wyżej wymienione elementy podlegają ocenie także w Europie,nieznaczne odstępstwa występują w postaci innego układu kolejności,ewentualnie łączone w większe bloki tematyczne
Niekiedy mają miejsce częściowe zmiany (aktualizacje) za sprawą Europejskiej Federacji Dyskowców
Natomiast podstawowe zasady są tutaj niezmienne

By zrozumieć dziesięć podstawowych elementów oceny,omówmy szerzej poszczególne zagadnienia

Wielkość ciała
Należy pamiętać że to jaką ostateczną więlkość osiągnie ryba jest zależne w dużym stopniu od genetyki a tym samym z jakiej grupy się wywodzi
Podobne zjawiska spotyka się również w grupach naturalnych


Dzikie dyskowce

HECKEL DISCUS - Symphysodon discus - osiągają średnicę do 20cm
BROWN DISCUS - dyskowce brązowe    - osiągają średnicę do 20cm
BLUE DISCUS - dyskowce niebieskie     - osiągają średnicę przekraczającą 20cm
GREEN DISCUS - dyskowce zielone       - osiągają średnicę przekraczającą 20cm

Hodowlane dyskowce

STRIPED TURQUOISE DISCUS - dyskowce turkusowe z wzorem - osiągają średnicę do 20cm

SOLID TURQUOISE - dyskowce turkusowe bez wzoru, czyli kobalty - osiągają średnicę do 20cm

RED TURQUOISE DISCUS - dyskowce czerwono-turkusowe z wzorem - osiągają średnicę do 20cm

RED DISCUS - dyskowce czerwone bez wzoru - nie przekraczają najczęściej średnicy 15 - 17 centymetrów.
 
OPEN CLASS - klasa otwarta  - niektórzy przedstawiciele tej grupy dorastają jedynie do 15 - 17 centymetrów, co dowodzi, że ich protoplastami są przedstawiciele hodowlanej grupy barwnej Red Discus, inne przekraczają 20cm.

SNAKE SKIN - skóra węża - niektóre dyskowce dorastają jedynie do 15 - 17 centymetrów, co dowodzi, że ich protoplastami są przedstawiciele hodowlanej grupy barwnej Red Discus, inne mogą przekraczać 20 cm.

PIGEON BLOOD - gołębia krew - średnica ryb dochodzi do 22 i więcej centymetrów.

RED SPOTTED - dyskowce czerwone w punkty - mogą osiągać średnicę do 19 centymetrów, lecz przeważnie prezentują mniejsze  rozmiary.


Na podstawie ocen sędziowskich można smiało postawić teze że większość sędziów preferuje i najwyżej punktuje ryby osiągające największe rozmiary
I tak jest pod warunkiem że ryba nie wykazuje wad,a spełnia
poszczególne kryteria innych elementów podlegających ocenie
Powyższe postępowanie ma na celu eliminowanie osobników wykazujących uwarunkowania do karlenia,wada ta występuje bardzo często
Pogląd wydaje się być niebezpieczny,ponieważ  skupiając się na wielkości ryby zachwianiu ulegają niekiedy inne elementy ciała,przez co następuje patologia właściwych proporcji
Reasumując Dorodna ryba jest wskazana, natomiast główną wartość stanowią proporcja i harmonia ciała


Proporcje i harmonia ciała

Należy pokreślić że powyższe zagadnienie jest najbardziej rzutujące na sędziowską ocenę
Dużo mówi już nam sama nazwa rodzajowa- DYSKOWIEC
Spoglądając na rybe znajdującą się w pozycji bocznej powinna ona być w kształcie okręgu,mając na względzie tułów i głowę a więc pomijając płetwy
Gdyby jednak zaliczyć płetwy,to po za okrąg może wychodzić tylko tylna część płetwy ogonowej
Charakterystyczny kształt ciała to sine spłaszczenie ciała
Co nie znaczy że ryba ma mieć widoczny układ szkieletowy,a powinna mieć masywną umięśnioną budowę ciała
Przy okazji zakupu młodych ryb należy zwrócić uwagę że najlepiej rokują ryby z tendencją do HI-BODY
Natomiast nie tyczy to się niektórych odmian hodowlanych Azjatyckich,którzy celowo dążą do tego aby ryba ostatecznie osiągneła dość widoczny eliptyczny kształt z znaczną przewagą w pionie



Płetwa grzbietowa ,odbytowa i płetwy brzuszne
Zarówno płetwa grzbietowa,odbytowa oraz płetwy brzuszne stanowią jedno zagadnienie tematyczne  oceny ryby równie istotne w finalnej punktacji
Wymieńmy zatem jakie cechy u ryby określane
 są jako WADY
-plamy
-nadpalenia
-postrzępienie końcówek
-zmętnienia itp
Pocieszające jest ze cechy przytoczone nie mają wpływu na wygląd potomstwa
Pierwszy twardy promień płetwy grzbietowej DORSAL FIN) powinin znajdować się na wysokości nasady płetw brzusznych (VENTAL OR PREVIC FIN)
Przeprowadzona linia między tymi punktami powinna być IDEALNIE pionowa
Płetwy brzuszne charakteryzować się powinny dość znaczącą długością a kształtem(wygięcie) przypominać ''księżyc''
Za płetwami brzusznymi powinien się znajdować pierwszy promień twardy płewy odbytowej (ANAL FINAL)
Części miękko promienne w przypadku tych płetw powinny być szerokie i kształtem przyjmować łuk
Negatywnie oceniane są wszelkie załamania które niekiedy widoczne są na zewnętrznych obrzeżach płetwy grzbietowej i odbytowej,


Płetwa ogonowa(CAUDAL OR TRIAL FIN)
Powinna przypominać otwarty wachlarz,zaś jej zakonczenia tworzyć łagodne półokręgi
Promienie płetwy ogonowej powinny wyraźnie zaznaczone
Proste oraz proporcjonalnie rozmieszczone
U większości form barwnych tkanka wypełniająca płetwe powinna być przezroczysta i pozbawiona zabarwień
Powyższe nie dotyczy form kolorystycznych z grupy RED oraz Pigeon blood

Płetwy piersiowe
Tutaj również wszelkie ubytki,plamy,nadpalenia końcówek,pęknięcia
Spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi nie są dziedziczne
Promienie twarde i dobrze zaznaczone
Spotykaną niekiedy wadą przekazywaną potomstwu jest nadmierna ilość rozczepień końców promieni twardych


Skrzela
Oczywiście skrzela powinny być proporcjonalne do głowy jak reszty ciała
Powinny  dobrze przylegać do boków głowy
Dużą  wadą są widoczne blaszki skrzelowe które wychodzą poza obwód pokryw skrzelowych
Niektóre odmiany powinny posiadać wzór na pokrywach np snake skin
Natomiast u jeszcze innych np red melon traktowane  jest to jako wada


Oczy
Soczewka oka powinna mieć kulisty kształt W centrum oka widoczny jest czarny punkt,otoczony pierścieniem
W zależności od odmiany barwnej ma on różne odcienie
Gałki oczne nie powinny  odstawać od głowy,istotne są również proporcje wielkości oka do ciała -oczywiście nie proporcjonalnie duże stanowią wadę
Na podstawie obserwacji oczu można wywnioskować wiele informacji o stanie zdrowia ryby


Wzór na ciele
O atrakcyjności dyskowca z danej grupy barwnej decyduje wzór na ciele lub jego brak
Mogą to być np.czerwone plamki różnej wielkości jakie można zaobserwować na ciele Pigeon
Z kolei czerwone plamki są również ozdobą form barwnych Red Spotted
Niekiedy spotykać możemy się z rozległymi czerwonymi lub żółtymi plamami
Np. u osobników z grupy barwnej Open Class lub Red
Generalnie można przyjąć że wzór dyskowca jest często wyznacznikiem przynależności do danej grupy barwnej
Do rozmnażania najlepiej jest użyć ryb o podobnym do siebie wzorze



Kolorystyka
Ryba zdrowa powinna błyszczeć jej barwy są wręcz soczyste
Podstawowe grupy barwne są możliwe do oceny tylko wówczas gdy ryba jest w dobrej kondycji i zdrowotności
Ma to szczególne uzasadnienie w przypadku między innymi odmiany barwnej Solid turquise
Podstawowe odmiany barwne ich odcienie
- brązowa
-brunatna
-czerwona
-żółta
-pomarańczowa
-niebieska
-kobaltowa
brylantowa
-cielista
-turkusowa
Zagadnieniem całkowicie odrębnym jest klasyfikowanie ryb prezentujących kolorystykę do poszczególnych grup barwnych
Barwy matowe lub zanik barw podstawowych znamionują ryby chore
Należy pamiętać że zbyt wczesne pojawienie się barw u ryby młodej często skutkuje osiągnięcie niewielkich rozmiarów.
Dobierając tarlaki należy kierować się w sposób taki aby posiadały taki sam odcień kolorystyczny


Wygląd ogólny
Oczywiście nad gustami się nie dyskutuje ,jest to sprawą indywidualną czy dana ryba nam się podoba pod względem kształtu lub barwy
A więc należy zadać sobie pytanie czy ta ryba mi się podoba
Podsumowując na ocenę wyglądu ogólnego ryby wpłyną między innymi wszystkie omówione cechy
Mi się podobają takie  ;)


Korzystając z źródeł
Andrzeja Sieniawskiego,P-K-M-D,SIMPLY DISCUS, Jerzy Antychowicz
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 10:06:48 10:06 wysłana przez Przemek Wieczorek »
Zapisane

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Odp: I ty możesz ocenić swoje dyskowce
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2010, 11:15:32 11:15 »

Przemku, wydaje mi się że oceniając samemu swoje ryby zawszę będziemy lekko naciągać braki w budowie ciała naszych ryb ;) i dlatego uważam że oceny powinna dokonywać osoba postronna.
Można zadzwonić do członków PKMD i popytać kto ma papiery sędziowskie,później przesłać zdjęcia do sędziego(niezależnego :) ) i poprosić o ocenę,nam kiedyś oceniał ryby Rafał Momątow(deszczowa twarz)
Co do samych wzorców: nie wiem czy to jest dobre czy złe? przecież te wzorce ustalili ludzie a natury nie powinniśmy poprawiać,wystarczy popatrzeć na ryby z odłowu,gdzie u nich zachowany jest kształt ciała? jak wyglądają niejednokrotnie płetwy?
Wiem że wszyscy chcielibyśmy aby nasze ryby były naj... ale czy to jest aż tak ważne?Jeśli ryba osiągnie odpowiedni rozmiar i podchodzi systematycznie do tarła to już jest wieeeelki sukces a przecież to powinno nas najbardziej cieszyć.
Nie wszyscy mamy i musimy mieć ryby wystawowe,tak jak nie wszyscy wystawiają swoje ryby na mistrzostwach , wystawach czy konkursach,mając ryby z czasem samo przychodzi to,że dążymy do czegoś jeszcze lepszego,ładniejszego,tylko że pełnym sukcesem jest wychowanie samemu ryby"idealnej" co niestety dla większości jest niemożliwe z racji braku tarła,nie pisząc już o narybku czy dochowaniu się dorosłej wystawowej ryby,wtedy możemy z czystym sumieniem powiedzieć "to jest moja ryba"
Myślę że naszym zadaniem powinno być (nazwijmy to) "pouczenie" ludzi ,którzy chcieliby kupić nowe "dyski" na co muszą zwracać uwagę przy kupnie tych pięknych ryb,a to co opisałeś w powyższym poście będzie i jest bardzo dobrą wskazówką dla miłośników palet,unikniemy wtedy zalewania rynku "szczurkami"odrzutami po selekcji.

Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.
Strony: 1   Do góry