Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Nazwa użytkownika: Hasło:
Strony: 1   Do dołu

Autor Wątek: Mam pyanie co do BIMBROWNI  (Przeczytany 3735 razy)

emp3K

  • Nowy
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2
Mam pyanie co do BIMBROWNI
« dnia: Luty 23, 2012, 02:59:06 02:59 »

Mianowicie, mam zamiar zrobić bimbrownie, ale nie wiem jaki stosunek zachować co do litrażu zbiornika (112l) jest jakiś przelicznik? Czy zacier zrobiony z 400g cukru 10g drożdży wystarczy?
Zapisane

rudy

  • Przyjaciele Forum
  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 379
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2012, 07:46:50 07:46 »

Wystarczy w zupełności.
Zapisane

fisz

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 683
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2012, 08:48:49 08:48 »

Ja dawałem pół kostki drożdży i 400 g cukru. Zależy jakich drożdży chcesz użyć. I jezeli pierwszy raz robisz bimbrownie, to żebyś nie zmarnował zacieru, pamiętaj że woda powinna być przegotowana i schłodzona do około 30-40*C. Dopiero wtedy możesz rzucić do niej drożdże i cukier
Zapisane

rudy

  • Przyjaciele Forum
  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 379
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2012, 09:01:19 09:01 »

Fisz napisz dlaczego przegotowana, ja robię na kranówie i zawsze działa.
Zapisane

wyszu246

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 242
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2012, 09:44:58 09:44 »

Ja do swojego 300L akwarium robię bimbrownię w 5L butelce z 1,5 kostki drożdży i 1,5KG cukru, na ciepłej kranówce (nieprzegotowanej) śmiga trzy tygodnie, a po przepędzeniu jest 70% soczek  :)
Najpierw woda, potem rozpuścić cukier a na końcu drożdże.
Oczywiście butelka nie jest pełna, jest w niej jakieś 4L.
Zapisane

fisz

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 683
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2012, 10:33:33 10:33 »

Ja zawsze robiłem na ugotowanej ostudzonej. Wydaję mi się że dłużej działa niż bimbrownia na kranówie
Zapisane

emp3K

  • Nowy
  • *
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2012, 15:20:56 15:20 »

Dzięki panowie za pomoc i szybka reakcje :D
Zapisane

sailent

  • Przyjaciele Forum
  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 295
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2012, 17:15:50 17:15 »

Jestem w szoku po tym jak fish powiedział że robi bimbrownie na przegotowanej wodzie i dłużej działa. Akurat przyszedł czas na moją więc postanowiłem sprawdzić a że mam tak sprytnie zrobioną bimbrownie że mam 2 butle zasilające to do jednej wlałem zwykłą ciepła kranówkę a do drugiej zagotowaną i ostudzoną wodę i widać ogromną różnice zagotowana woda wystartowała po 2-3 min gdzie kranówka to jakies 30 min na przegotowanej jest 2 cm piany od drożdży a na 2 ledwo 2mm. Nie wiem jak z długością ale napewno za jakis czas napisze.
Zapisane

korzenioland

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 380
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 23, 2012, 17:20:58 17:20 »

Super :)
Sam też sprawdzę.
Zapisane

wyszu246

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 242
Odp: Mam pyanie co do BIMBROWNI
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2012, 15:45:58 15:45 »

czekam na wyniki  :)
Zapisane
Strony: 1   Do góry