Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Nazwa użytkownika: Hasło:
Strony: « 1 2 3 »   Do dołu

Autor Wątek: CO2 techniczny a spożywczy  (Przeczytany 20936 razy)

kotem

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 187
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2009, 21:11:19 21:11 »

Z tym, że ja jestem z Wielgowa a Tanowo to uuuu i jeszcze trochę.
Zapisane

sanders

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 27, 2009, 11:20:27 11:20 »

Pan Rysiu w Tanowie mowi, ze bije butle najczystszym CO2, mowi ze to jakis medyczny... (?)
Zapisane

markis

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 169
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 27, 2009, 12:29:20 12:29 »

Cytat: "sanders"
Pan Rysiu w Tanowie mowi, ze bije butle najczystszym CO2, mowi ze to jakis medyczny... (?)

Zastanawiam się po co w szpitalach CO2.
Znajduję 2 zastosowania:
- gaśnice
- usypianie pacjentów. Na amen ;)

pzdr
Zapisane

Anonymous

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 27, 2009, 14:12:38 14:12 »

Dwutlenek węgla medyczny w szpitalach wykorzystywany jest do zastosowań wewnętrznych – gaz np. do laparoskopii lub do zastosowań zewnętrznych – ciekły w butlach z kapilarą – np. do krioterapii (miejscowa CO2) oraz balneoterapii (kąpiele suche CO2).
Zapisane

sanders

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 27, 2009, 16:05:41 16:05 »

Cytat: "Mighty82"
Dwutlenek węgla medyczny w szpitalach wykorzystywany jest do zastosowań wewnętrznych – gaz np. do laparoskopii lub do zastosowań zewnętrznych – ciekły w butlach z kapilarą – np. do krioterapii (miejscowa CO2) oraz balneoterapii (kąpiele suche CO2).

No ok tylko jaka przydatnosc moze miec w akwarystyce. Niby CO2 to CO2, mniej lub bardziej zanieczyszczone, tak wiec, jezeli isc tym tokiem rozumowania i wierzyc Panu Ryskowi to medyczny jest najlepszy ;)
Zapisane

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 27, 2009, 19:39:53 19:39 »

Co do medycznego to myślę że to tylko reklama,coraz więcej ludzi nabija tam butle i chyba tylko dla tego to powiedział.Czy jest to techniczny czy spożywczy a może medyczny :shock: nam jest to obojętne.Nabijamy i nabijać tam będziemy butle bo robi to od ręki,na naszych oczach bezpośrednio na wadze i nie leci w kulki tak że po miesiącu gaz się kończy.Każdy ma prawo wyboru gdzie i jak będzie miał nabitą butlę,ale nikt nie lubi być nabijany w butelkę a co dopiero w butlę :lol:
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

vtec

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 27, 2009, 20:22:36 20:22 »

na zdrowy chlopski rozum co2 to co2.
To jest prosty zwiazek chemiczny wiec (o ile jest czysty) nie MOZE byc mowy o technicznym badz spozywczym co2.Ludzie klania sie chemia na poziomie podstawowki.
Nie dajmy sie zwariowac reklamie.
Zapisane

sanders

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 27, 2009, 20:33:47 20:33 »

Cytat: "vtec"
na zdrowy chlopski rozum co2 to co2.
To jest prosty zwiazek chemiczny wiec (o ile jest czysty) nie MOZE byc mowy o technicznym badz spozywczym co2.Ludzie klania sie chemia na poziomie podstawowki.
Nie dajmy sie zwariowac reklamie.

A czy gaz LPG masz wszędzie tak samo wydajny (?) Próbujemy tylko dojść do wniosków kto bije atestowany a kto wali z pod stołu. Jak była mowa na początku zdarzają się przypadki, że faktycznie coś jest z tym CO2 nie tak... Zresztą co bardziej wprawieni w boju rośliniarze na innych forach ostrzegają przed biciem butli w nieautoryzowanych punktach bo wtedy gaz szybko się kończy i jest złej jakości, czyli jest to raczej powszechne zjawisko...
Zapisane

adriaco

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2514
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 27, 2009, 20:53:32 20:53 »

Cytat: "sanders"
A czy gaz LPG masz wszędzie tak samo wydajny (?) Próbujemy tylko dojść do wniosków kto bije atestowany a kto wali z pod stołu. Jak była mowa na początku zdarzają się przypadki, że faktycznie coś jest z tym CO2 nie tak... Zresztą co bardziej wprawieni w boju rośliniarze na innych forach ostrzegają przed biciem butli w nieautoryzowanych punktach bo wtedy gaz szybko się kończy i jest złej jakości, czyli jest to raczej powszechne zjawisko...


Porownywanie gazu CO2 do mieszaniny gazow technicznych złozonych LPG jest troche nietrafione .Sek w tym ze nikt nam wody nie leje do butli tylko przyznajcie szczerze ktory z was wazył butle przed i po nabiciu w serwisie
Jedynie mozemy byc naciagnieci na niedobita butle a nie na wartosc CO2 w CO2  :D
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

sanders

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 27, 2009, 22:03:51 22:03 »

Nie czeba nie czeba ;) nie porownuje LPG do CO2, tylko tak jak wlasnie zauwazyliscie o walenie w konia. Pierwszy raz od nowosci nabijalem butle i po odpaleniu wskaznik na reduktorze wskazywal taki sam poziom jak byl gdy ja zakupilem, stad temat. Ale mysle, ze takie tematy sa tu potrzebne, chociaz czegos mozna sie dowiedziec i ewoluowac ;)
Zapisane

sanders

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 31, 2009, 11:59:22 11:59 »

Dziś byłem nabic butlę, niestety z braku czasu ponownie nabiłem w Dąbiu w Suponie na Oficerskiej. Tym razem gość nabił o 1 kreskę mniej niż poprzednio i jeszcze twierdził, że butla nie ma legalizacji. Na szczęście jakiś inny facio był bardziej uprzejmy i pomocny, sprawdził pod lupą oznaczenia i okazało się, że jest, tylko niewyraźnie. W ogóle jedna podstawowa sprawa jaka mi się nie podobała to to, że facet uporczywie chce pozbyc się klienta podczas nabijania, "prosząc" żeby w tym czasie poszedł zapłacić do kasy. Sprawdziłem szczelność całego zestawu no i zobaczymy, gdzie leży prawda... Ogólnie jak możecie nabić butle w innym miejscu to śmiało, bo byle jaka obsługa...
Zapisane

prominent

  • Rozgadany
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 37
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 07, 2009, 19:39:41 19:39 »

Cześć
Na Krzekowie można nabić w punkcie z gaśnicami. Nabicie 1,5kg kosztuje 12zł. Ulica Szeroka.
Zapisane

FryzjeR

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 109
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 08, 2009, 11:07:14 11:07 »

Hej

Wczoraj nabilem na Łokietka 22 butlę JBL 0,5l za 12 zł.

Butla była nabita na zapas, reduktor mi ledwo trzymał.

Szczelność buli została napewno sprawdzona, a na gwincie założono taśme uszczelniającą.

Jeżeli chodzi o jakość to nie wiem, ale pH spadło bardzo szybko.

Przy otwieraniu pokrywy akwa czuć wyraziście zapach CO2

Pozdrawiam
Zapisane
Najwieksza złota rybka świata - Guiness R
http://www.youtube.com/watch?v=3ed7B6ug ... re=channel

vtec

  • Gość
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 08, 2009, 12:27:47 12:27 »

W temperaturze pokojowej jest to bezbarwny, bezwonny i niepalny gaz
Zapisane

FryzjeR

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 109
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 08, 2009, 13:22:54 13:22 »

Dla mnie co2 jest wyczuwalne. Trudno określic ten zapach ale jest. Poprostu czuć nasycenie gazem.
Zapisane
Najwieksza złota rybka świata - Guiness R
http://www.youtube.com/watch?v=3ed7B6ug ... re=channel
Strony: « 1 2 3 »   Do góry