Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Nazwa użytkownika: Hasło:
Strony: « 1 2 3   Do dołu

Autor Wątek: CO2 techniczny a spożywczy  (Przeczytany 21564 razy)

Pawel

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 4823
    • Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 08, 2009, 13:46:12 13:46 »

Już kilka razy nabijałem butle na łokietka i... jestem pewny że jest tam coś nie tak z tym gazem.
Zapisane
Dobry dyplomata improwizuje to, co ma powiedzieć oraz dokładnie przygotowuje to, co ma przemilczeć
Charles De Telleyrand-Perigord

FryzjeR

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 109
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 08, 2009, 15:20:17 15:20 »

Co dokładnie masz na myśli? wydajność?

To moje pierwsze doświadczenia z co2 i trudno wyrazić mi jakieś opinie. Jedyne co mogę dodać to fakt, że Aqua medic pokazuje, obniżające się pH przy tym gazie. Co do wydajności, jeszcze za wcześnie na konkluzje. Poczekam do końca butli.

pozdro
Zapisane
Najwieksza złota rybka świata - Guiness R
http://www.youtube.com/watch?v=3ed7B6ug ... re=channel

Pawel

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 4823
    • Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 08, 2009, 16:04:07 16:04 »

Chodzi mi o to, że na 4 nabicia przy tym samym dawkowaniu 2 butle zeszły mi praktycznie od razu (w miesiąc)
Zapisane
Dobry dyplomata improwizuje to, co ma powiedzieć oraz dokładnie przygotowuje to, co ma przemilczeć
Charles De Telleyrand-Perigord

adriaco

  • Bardzo wygadany
  • ******
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 2514
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 08, 2009, 16:23:25 16:23 »

Cytat: "FryzjeR"
Co dokładnie masz na myśli? wydajność?

To moje pierwsze doświadczenia z co2 i trudno wyrazić mi jakieś opinie. Jedyne co mogę dodać to fakt, że Aqua medic pokazuje, obniżające się pH przy tym gazie. Co do wydajności, jeszcze za wcześnie na konkluzje. Poczekam do końca butli.

pozdro


Uzyskujesz nizsze ph , to jest normalne przy dawkowaniu gazu z butli bo bimberek nie jest az tak "kaloryczny"
Zapisane
300L Palety,128L Nature,42L Cube Iwagumi

Pawel

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 4823
    • Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 08, 2009, 18:40:33 18:40 »

Cytat: "marthinez"
Alai ja nie miałem jeszcze problemu z gazem od nich.
Butli nie nabijam, tylko wchodzę i wymieniam na pełną. ;)

No ja w ten sam sposób własnie "nabijam" :) gdzie pierwsza butla od nich była spoko, druga średnio, trzecia średnio i ostatnia też spoko (póki co). Te dwie pierwsze były w bardzo dobrym stanie (jedynie jestem wstanie poznać to po wyglądzie) a ta trzecia była taka sobie z wyglądu... :)
Zapisane
Dobry dyplomata improwizuje to, co ma powiedzieć oraz dokładnie przygotowuje to, co ma przemilczeć
Charles De Telleyrand-Perigord

FryzjeR

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 109
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 09, 2009, 09:31:15 09:31 »

Zawór igłowy nie wytrzymywał tego co mi nabijali w te pół litra. Dokręciłem go i teraz trzyma na 60 i jest ok. Co do bezwonności gazu, wiadomo, ale i tak wyczuwalne jest stężenie, gdy jest go za dużo (to miałem na myśli). Co do nabijania butli  "na zapas" to z tego co wiem każda butla wytrzyma pare procent więcej. A wrażenie bardziej nabitej może być gdy nie przycinają i dają normę;)
Zapisane
Najwieksza złota rybka świata - Guiness R
http://www.youtube.com/watch?v=3ed7B6ug ... re=channel

Sławek

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 1330
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 09, 2009, 10:00:47 10:00 »

Czy aby jest to zapach C02?może wyczuwasz azot :) ,mały proces nitryfikacji,niedaj boże amoniak ;) ,tak na poważnie wchodząc do pokoju po całym dniu nieobecności,też miałem wrażenie,że to co czułem to było CO2,teraz wiem że są to poprostu procesy przemiany azotanów na azot,czyli właśnie wspomniana nitryfikacja,ktoś może powiedzieć niedorzeczne,niemożliwe do wyczucia,cóż każde akwarium rządzi się własnymi prawami i każde inaczej funkcjonuje, pamiętajmy że każdy z nas ma inny nos(tyczy się powonienia :D ).
Zapisane
Nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów moich postów w całości i ich części na innych forach i platformach informacyjnych bez mojej zgody.

FryzjeR

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 109
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:32:47 11:32 »

No to zapraszam do mnie na sztachanie z butli, wtedy zrozumiecie o co mi chodzi:) Jeżeli juz się upieracie na zapach to określł bym go "metalicznym". Może nadal źle się wyrażam. Nie czuję zapachu tylko odczuwam stężenie gazu. To tak jak sztachcnąć się z świeżo otwartej butelki mocno gazowanej wody (wąchając prosto z węża, nie akwa):D. Nie wiem czy można wyrazić to jaśniej:D Pozdro
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 09:30:08 09:30 wysłana przez FryzjeR »
Zapisane
Najwieksza złota rybka świata - Guiness R
http://www.youtube.com/watch?v=3ed7B6ug ... re=channel

Pawel

  • Administrator
  • Bardzo wygadany
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 4823
    • Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 09, 2009, 18:28:38 18:28 »

znaczy się co? wąchając akwarium masz bąbelki w nosie? :lol:  :lol:
Zapisane
Dobry dyplomata improwizuje to, co ma powiedzieć oraz dokładnie przygotowuje to, co ma przemilczeć
Charles De Telleyrand-Perigord

FryzjeR

  • Ogromna gaduła
  • *****
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 109
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 10, 2009, 16:34:57 16:34 »

Tak, zawsze po grzybkach:DDDD Dwultlenku nie wyczujemy w naturze wiadomo. Ten spożywczy co2 z łokietka jest wyczuwalny, piszcie co chcecie. Nie wiem co oni do tego dają, może ten gas nie jest czysty i tyle. Nie wiem.
Zapisane
Najwieksza złota rybka świata - Guiness R
http://www.youtube.com/watch?v=3ed7B6ug ... re=channel

prominent

  • Rozgadany
  • ***
  • Offline Offline
  • Wiadomości: 37
Re: CO2 techniczny a spożywczy
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 11, 2009, 18:49:03 18:49 »

Może leją ten ADAowski o zapachu amazońskiego lasu :mrgreen:
Zapisane
Strony: « 1 2 3   Do góry