Czy my zwykli miłośnicy (amatorzy) możemy ocenić dyskowca ?
Pewnie że możemy dlatego spróbuje przybliżyć jakimi kryteriami kierują się sędziowie podczas oceny dyskowca
Aby ocenić dyskowca trzeba zacząć od poznania definicji
czym jest standard ?
Standard to krótko mówiąc wzorzec (niedościgniony ideał)
Zdefiniowanie standardu dyskowca umożliwiło między innymi na jednolitą ocene przez sędziów,czyli kierowanie się określonymi kryteriami
Opracowany wzorzec w którym zostały omówione poszczególne aspekty,odnoszące się do zewnętrznych elementów budowy ciała ryby oraz wyglądu przyniósł spore korzyści szerokiej grupie akwarystów,ponieważ dzięki niemu łatwiejsza stała się prawidłowa ocena cech posiadanych przez ryby
Oto elementy które podlegają ocenie :
-wielkość
-proporcje i harmonia ciała
-płetwa grzbietowa,odbytowa i brzuszna
-płetwa ogonowa
-płetwy piersiowe
-skrzela
-oczy
-wzór na ciele
-kolorystyka
-wygląd ogólnyWyżej wymienione elementy podlegają ocenie także w Europie,nieznaczne odstępstwa występują w postaci innego układu kolejności,ewentualnie łączone w większe bloki tematyczne
Niekiedy mają miejsce częściowe zmiany (aktualizacje) za sprawą Europejskiej Federacji Dyskowców
Natomiast podstawowe zasady są tutaj niezmienne
By zrozumieć dziesięć podstawowych elementów oceny,omówmy szerzej poszczególne zagadnienia
Wielkość ciałaNależy pamiętać że to jaką ostateczną więlkość osiągnie ryba jest zależne w dużym stopniu od genetyki a tym samym z jakiej grupy się wywodzi
Podobne zjawiska spotyka się również w grupach naturalnych
Dzikie dyskowceHECKEL DISCUS - Symphysodon discus - osiągają średnicę do 20cm
BROWN DISCUS - dyskowce brązowe - osiągają średnicę do 20cm
BLUE DISCUS - dyskowce niebieskie - osiągają średnicę przekraczającą 20cm
GREEN DISCUS - dyskowce zielone - osiągają średnicę przekraczającą 20cm
Hodowlane dyskowceSTRIPED TURQUOISE DISCUS - dyskowce turkusowe z wzorem - osiągają średnicę do 20cm
SOLID TURQUOISE - dyskowce turkusowe bez wzoru, czyli kobalty - osiągają średnicę do 20cm
RED TURQUOISE DISCUS - dyskowce czerwono-turkusowe z wzorem - osiągają średnicę do 20cm
RED DISCUS - dyskowce czerwone bez wzoru - nie przekraczają najczęściej średnicy 15 - 17 centymetrów.
OPEN CLASS - klasa otwarta - niektórzy przedstawiciele tej grupy dorastają jedynie do 15 - 17 centymetrów, co dowodzi, że ich protoplastami są przedstawiciele hodowlanej grupy barwnej Red Discus, inne przekraczają 20cm.
SNAKE SKIN - skóra węża - niektóre dyskowce dorastają jedynie do 15 - 17 centymetrów, co dowodzi, że ich protoplastami są przedstawiciele hodowlanej grupy barwnej Red Discus, inne mogą przekraczać 20 cm.
PIGEON BLOOD - gołębia krew - średnica ryb dochodzi do 22 i więcej centymetrów.
RED SPOTTED - dyskowce czerwone w punkty - mogą osiągać średnicę do 19 centymetrów, lecz przeważnie prezentują mniejsze rozmiary.
Na podstawie ocen sędziowskich można smiało postawić teze że większość sędziów preferuje i najwyżej punktuje ryby osiągające największe rozmiary
I tak jest pod warunkiem że ryba nie wykazuje wad,a spełnia
poszczególne kryteria innych elementów podlegających ocenie
Powyższe postępowanie ma na celu eliminowanie osobników wykazujących uwarunkowania do karlenia,wada ta występuje bardzo często
Pogląd wydaje się być niebezpieczny,ponieważ skupiając się na wielkości ryby zachwianiu ulegają niekiedy inne elementy ciała,przez co następuje patologia właściwych proporcji
Reasumując Dorodna ryba jest wskazana, natomiast główną wartość stanowią proporcja i harmonia ciała
Proporcje i harmonia ciała Należy pokreślić że powyższe zagadnienie jest najbardziej rzutujące na sędziowską ocenę
Dużo mówi już nam sama nazwa rodzajowa- DYSKOWIEC
Spoglądając na rybe znajdującą się w pozycji bocznej powinna ona być w kształcie okręgu,mając na względzie tułów i głowę a więc pomijając płetwy
Gdyby jednak zaliczyć płetwy,to po za okrąg może wychodzić tylko tylna część płetwy ogonowej
Charakterystyczny kształt ciała to sine spłaszczenie ciała
Co nie znaczy że ryba ma mieć widoczny układ szkieletowy,a powinna mieć masywną umięśnioną budowę ciała
Przy okazji zakupu młodych ryb należy zwrócić uwagę że najlepiej rokują ryby z tendencją do HI-BODY
Natomiast nie tyczy to się niektórych odmian hodowlanych Azjatyckich,którzy celowo dążą do tego aby ryba ostatecznie osiągneła dość widoczny eliptyczny kształt z znaczną przewagą w pionie
Płetwa grzbietowa ,odbytowa i płetwy brzuszneZarówno płetwa grzbietowa,odbytowa oraz płetwy brzuszne stanowią jedno zagadnienie tematyczne oceny ryby równie istotne w finalnej punktacji
Wymieńmy zatem jakie cechy u ryby określane
są jako WADY
-plamy
-nadpalenia
-postrzępienie końcówek
-zmętnienia itp
Pocieszające jest ze cechy przytoczone nie mają wpływu na wygląd potomstwa
Pierwszy twardy promień płetwy grzbietowej DORSAL FIN) powinin znajdować się na wysokości nasady płetw brzusznych (VENTAL OR PREVIC FIN)
Przeprowadzona linia między tymi punktami powinna być IDEALNIE pionowa
Płetwy brzuszne charakteryzować się powinny dość znaczącą długością a kształtem(wygięcie) przypominać ''księżyc''
Za płetwami brzusznymi powinien się znajdować pierwszy promień twardy płewy odbytowej (ANAL FINAL)
Części miękko promienne w przypadku tych płetw powinny być szerokie i kształtem przyjmować łuk
Negatywnie oceniane są wszelkie załamania które niekiedy widoczne są na zewnętrznych obrzeżach płetwy grzbietowej i odbytowej,
Płetwa ogonowa(CAUDAL OR TRIAL FIN)
Powinna przypominać otwarty wachlarz,zaś jej zakonczenia tworzyć łagodne półokręgi
Promienie płetwy ogonowej powinny wyraźnie zaznaczone
Proste oraz proporcjonalnie rozmieszczone
U większości form barwnych tkanka wypełniająca płetwe powinna być przezroczysta i pozbawiona zabarwień
Powyższe nie dotyczy form kolorystycznych z grupy RED oraz Pigeon blood
Płetwy piersiowe Tutaj również wszelkie ubytki,plamy,nadpalenia końcówek,pęknięcia
Spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi nie są dziedziczne
Promienie twarde i dobrze zaznaczone
Spotykaną niekiedy wadą przekazywaną potomstwu jest nadmierna ilość rozczepień końców promieni twardych
SkrzelaOczywiście skrzela powinny być proporcjonalne do głowy jak reszty ciała
Powinny dobrze przylegać do boków głowy
Dużą wadą są widoczne blaszki skrzelowe które wychodzą poza obwód pokryw skrzelowych
Niektóre odmiany powinny posiadać wzór na pokrywach np snake skin
Natomiast u jeszcze innych np red melon traktowane jest to jako wada
OczySoczewka oka powinna mieć kulisty kształt W centrum oka widoczny jest czarny punkt,otoczony pierścieniem
W zależności od odmiany barwnej ma on różne odcienie
Gałki oczne nie powinny odstawać od głowy,istotne są również proporcje wielkości oka do ciała -oczywiście nie proporcjonalnie duże stanowią wadę
Na podstawie obserwacji oczu można wywnioskować wiele informacji o stanie zdrowia ryby
Wzór na ciele O atrakcyjności dyskowca z danej grupy barwnej decyduje wzór na ciele lub jego brak
Mogą to być np.czerwone plamki różnej wielkości jakie można zaobserwować na ciele Pigeon
Z kolei czerwone plamki są również ozdobą form barwnych Red Spotted
Niekiedy spotykać możemy się z rozległymi czerwonymi lub żółtymi plamami
Np. u osobników z grupy barwnej Open Class lub Red
Generalnie można przyjąć że wzór dyskowca jest często wyznacznikiem przynależności do danej grupy barwnej
Do rozmnażania najlepiej jest użyć ryb o podobnym do siebie wzorze
KolorystykaRyba zdrowa powinna błyszczeć jej barwy są wręcz soczyste
Podstawowe grupy barwne są możliwe do oceny tylko wówczas gdy ryba jest w dobrej kondycji i zdrowotności
Ma to szczególne uzasadnienie w przypadku między innymi odmiany barwnej Solid turquise
Podstawowe odmiany barwne ich odcienie
- brązowa
-brunatna
-czerwona
-żółta
-pomarańczowa
-niebieska
-kobaltowa
brylantowa
-cielista
-turkusowa
Zagadnieniem całkowicie odrębnym jest klasyfikowanie ryb prezentujących kolorystykę do poszczególnych grup barwnych
Barwy matowe lub zanik barw podstawowych znamionują ryby chore
Należy pamiętać że zbyt wczesne pojawienie się barw u ryby młodej często skutkuje osiągnięcie niewielkich rozmiarów.
Dobierając tarlaki należy kierować się w sposób taki aby posiadały taki sam odcień kolorystyczny
Wygląd ogólny Oczywiście nad gustami się nie dyskutuje ,jest to sprawą indywidualną czy dana ryba nam się podoba pod względem kształtu lub barwy
A więc należy zadać sobie pytanie czy ta ryba mi się podoba
Podsumowując na ocenę wyglądu ogólnego ryby wpłyną między innymi wszystkie omówione cechy
Mi się podobają takie
Korzystając z źródeł
Andrzeja Sieniawskiego,P-K-M-D,SIMPLY DISCUS, Jerzy Antychowicz