Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne

Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne => Funkcjonowanie akwarium => Rośliny => Wątek zaczęty przez: Vascom w Grudzień 08, 2014, 19:38:25 19:38

Tytuł: Siarczan magnezu wilgotny?
Wiadomość wysłana przez: Vascom w Grudzień 08, 2014, 19:38:25 19:38
Witam.
Kupiłem sole do nawożenia akwa i siarczan magnezu wygląda podobnie jak cukier który zawilgotniał, ma tak wyglądać czy ma być tak jak pozostałe proszki? Jeśli jest zawilgotniały to nadaje się do rozrabiania czy można go spuścić w kiblu??
Tytuł: Odp: Siarczan magnezu wilgotny?
Wiadomość wysłana przez: Marcin8997 w Grudzień 09, 2014, 09:00:16 09:00
Wszystkie sole będą chłonęły wilgoć z powietrza. Grunt to je tak zabezpieczyć żeby tego uniknąć. Nie tracą one swoich właściwości, no może poza łatwością ich odmierzania. Mogą się też rozwinąć w nich grzyby, dlatego stosuje się też konserwanty np sorbian potasu.
Tytuł: Odp: Siarczan magnezu wilgotny?
Wiadomość wysłana przez: zulix w Styczeń 03, 2015, 20:15:23 20:15
Można używać. Dopóki kryształy nie sa solidnie mokre to bład odważania jest stosunkowo niewielki.  Można tez położyc na kaloryferze i wyschnie. Gdy damy do piekarnika to możemy wysuszyć MgSO4 siedmiowodny do MgSO4 bezwodnego. Taki trzeba przechowywać w bardzo szczelnych pojemnikach. jest wygodny w tym sensie że daje się go połowe wobec krystalicznego (ma postać białego pyłu).
Tytuł: Odp: Siarczan magnezu wilgotny?
Wiadomość wysłana przez: Vascom w Styczeń 03, 2015, 23:04:13 23:04
Kolego Zulix jeszcze kilka podpowiedzi a poproszę o adres w celu wysłania złocistego trunku. Własnie go susze i własnie przekształca się w biały proszek a Twoja informacja bardzo istotna bo możnaby się ładnie przejechać.
Tytuł: Odp: Siarczan magnezu wilgotny?
Wiadomość wysłana przez: zulix w Styczeń 05, 2015, 20:31:01 20:31
Spoko. Kiedyś dotrę w okolice to skonsumujemy. Mam zaproszenie Pawła sprzed 5 lat :) więc jak będę służbowo w okolicy to na pewno się wproszę na jakieś spotkanie forum a jak nie będzie spotkania to się zrobi.

Co do suszenia soli to można suszyć w piekarniku:
- K2SO4, KCl  - nie zmieniają składu
- MgSO4x7H2O (typowy "krystaliczny" cukier) przechodzi w bezwodny MgSO4 (proszek) - wtedy dozowanie około połowe mniejsze - zmienia się więc skład. Po rozpuszczeniu oczywiście jest to samo.
- KH2PO4 zmienia skład tylko przy prażeniu - w normalnej temperaturze suszenia nic się nie dzieje.
- KNO3 - niektórzy z nas strzelali z tego (choćby w miksie na Nowy Rok) - nie polecam grzania - kto wie czy nam nie strzeli jak będzie zanieczyszczony.