Nie dość ze mają dużą sprawność to przy kącie 120 stopni większość trafia tam gdzie potrzeba , np: przy świetlówkach prawie 50% tracimy przez odbłyśniki i zły kąt padania na taflę wody .Do tego duża jasność pozwala na przenikania światła głębiej .
Złożenie oświetlenia LED w podstawowej białej barwie jest bardzo proste .
Taki mały poradnik dla chcących spróbować :
Kupujemy LED'y , np 1W barwa zimna , można pomieszać z barwą ciepłą ale należy pamiętać ze "ciepłe" dają sporo mniej światła .
Zasilacz : jeśli nie mamy zamiaru regulować jasności można kupić dedykowany .
Ten z Foto przeznaczony jest do zasilania od 7 do 11 1W LED
Do tego żeby nie bawić sie w śrubki mamy termoprzewodzący klej .
Teraz coś do czego przykleimy i będzie elementem chłodzenia , może to być płaskownik lub inny kawałek aluminium z płaską powierzchnią .
Poniżej sposób łączenia .
teraz tylko lutownica kawałki przewodów + zasilający .
Cały zestaw wychodzi 75pln .Co do jasności Jeśli mamy oświetlenie z świetlówkami o danej mocy i przestawiamy się na LED możemy zmniejszyć pobór prądu o połowę i mimo to otrzymamy mocniej doświetlony zbiornik .
4W led - 11W aquael - 10W led zbiornik 34L
Pozwolę sobie zacytować Wypowiedz kolegi jak to zadziałało u niego
cyt:
Jako, że "wywołał" mnie do odpowiedzi SUHY, podzielę się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi oświetlenia led. Jedno akwarium mam o pojemności 375 l (150x50x50), wcześniej świeciły 3 świetlówki po 80W. Pierwsza zmiana była taka, że zrezygnowałem z 2 świetlówek a zainstalowałem dwie belki po 20 led o mocy 1W. Rośliny rosły dalej normalnie, ale te czerwone zaczęły gubić czerwień w kierunku zieleni. Dołożyłem trzecią belkę z 20 ledami. Sytuacja uległa pewnej poprawie, didiplis diandra, proserpinaca palustris (pełzacz bagienny), limnophila aromatica, zaczęły ponownie się zabarwiać, najmniej aromatca. W planach jest zastąpienie świetlówki jeszcze dwoma belkami po 20 led z dodatkiem czerwonych i niebieskich, obecnie są tylko białe. Dla normalnego wzrostu roślin obecne zestawienie oświetlenia jest wystarczające (80W świetlówka + 60W led). Jest to też korzystne dla kieszeni :-) , moc oświetlenia z 240W spadła do 140W a akwarium jest lepiej doświetlone . Drugie akwarium to oczywiście krewetkowe :-D (80x40x40).Tu też zastąpiłem 3 lampki AQUAEL 11W na belkę z 10 diodami 1W. W akwarium jest widniej, mchy rosną nawet lepiej niż poprzednio, mini pelia zrobiła się bardzie zbita i rośnie bardziej w poziomie, poprzednio była rzadsza i bardziej rosła do góry.