mieszkam na 3 piętrze w bloku w Stargardzie mam akwa 202x52x52 530l + 100l sump+ unimax 500 + graty pod akwa. po wizycie w mojej spółdzielni z prośbą o plany konstrukcyjne po 45 minutach otrzymałem odpowiedź że nie mogą znaleźć i że mogę się zgłosić z zapytaniem o nie za tydzień (może znajdą).
więc popytałem po prostu no i te 500kg/m2 daje nam dużą możliwość akwa ma 2m i 0,5m szerokości czyli to 500l/kg jest rozciągnięte na i nie ma punktowego nacisku.
200x70x70 również mieści się w normie 500kg/m2, całość akwa bez sumpa waży 1000kg rozłożone na 2m więc gra gitara.
przykład z roboty informacje na słupach max obciążenie na m2 to 2300kg a wózek widłowy + 2tony materiału na widłach =3,5t masa wozu+2t materiał= 5,5t czyli 2x przekroczona norma. zadając pytanie bhp'owcowi usłyszałem odp: norma podana na słupach jest 5x zaniżona bo zawsze buduje się z dużym zapasem a normy są śmiesznie niskie ze względów bhp. to samo dotyczy dźwigów towarowych, lin, trawersów, haków, itd.
reasumując 2 metry baniaka 1000kg daje równe 500kg/m2 + 200kg technika pod akwa jest do przyjęcia.
tyle samo waży u mnie kanapa jak na imprezę chłopy po 120kg wpadają a nieraz zdarza się że wszyscy na raz na środku pokoju skaczemy pod wpływem % i jakoś podłoga nas dźwiga;]
looknij na budowę kiedyś to oczom ukaże ci się paleta cegłówek albo i dwie leżące na środku stropu taka paletka 1,2m x 0,8m waży grubo ponad tonę i się nic nie dzieje a do tego inspektorzy nie zgłaszają sprzeciwów;]
pozdrawiam btw 200x70x60h u mnie na 3 pietrze stanie po nowym roku więc jak nie będzie w gazetach że gościu postawił akwa i budynek sie rozwalił to znaczy że wszystko gra