Razbora klinowa (Rasbora heteromorpha)Rodzina: Karpiowate
Występowanie: Tajlandja, Sumatra, Kambodża, Malezja
Wielkość: samice do 4,5 cm, samce mniejsze
Wygląd: Razborę klinową charakteryzuje czarna plama przypominająca swym wyglądem klin. Klin ciągnie się od nasady płetwy ogonowej, aż do samego środka ciała ryby. Ciało Razbory klinowej jest koloru złotawego, z niebieskim lub brązowym połyskiem, którego kolor zależny jest od miejsca pochodzenia ryby. Płetwy grzbietowa i ogonowa zabarwione są na kolor pomarańczowo-czerwony, natomiast płetwy brzuszne i odbytowa mogą(ale, nie muszą) miejscami być koloru czarnego. Przy pokrywie skrzelowej tej ryby, można zauważyć czarną wąską kreseczkę. U dorosłych osobników,tuż przed oczami występuje garb(,,czoło").
Dymorfizm płciowySamce są mniejsze od samic i są smuklejsze. Samice charakteryzuje większy ,,brzuch". Z moich obserwacji wynika, że samce są bardziej ruchliwe.
zdjęcie nr 1 - samiec
zdjęcie nr 2 - samica
Zalecane akwariumNajlepiej jak największe -> moim zdaniem min. 80 L
Hodowlatemp. 22-28*C( u mnie 22*C)
pH 6,5 - 7,5 (u mnie pH 7,5)
twardość ogólna: woda miękka do średnio twardej( u mnie GH wynosi 11)
podłoże: Najlepiej ciemne(ja stosuję bazalt)
Ryby te należą do ryb ławicowych, dlatego najlepiej trzymać je w grupie min. 8 szt. U mnie pływa około 40 szt.(dorosłych wraz z młodymi). Ryby trzymają się w zwartej grupie. Niekiedy razbory klinowe potrafią się rozdzielić i w jednej grupie pływa większość samic, a w drugiej samców. Ryby lubią stłumione światło, dlatego warto zainwestować w rośliny pływające lub gęsto obsadzić akwarium roślinami. Wydaje mi się, że gęste obsadzenie zbiornika, w bardzo dużym stopniu zmniejsza stres u ryb, ponieważ nawet przy podmianie wody, ryby praktycznie zostają w tym miejscu, w którym były wcześniej, a ja sobie spokojnie jeżdżę rurką i ściągam wodę
.
Zachowanie wobec mieszkańcówRyby łagodne. Mogą być trzymane w akwarium, z rybami o podobnych wymaganiach, podobnym usposobieniu i podobnej wielkości. Można z nimi również trzymać krewetki.
OdżywianieWszelkiego rodzaju pokarmy suche, mrożone, żywe. Wielkość pokarmu, powinna być dostosowana do otworu gębowego razbory klinowej tak, aby ryba nie miała problemu z jego spożyciem.
RozmnażanieRybkom należy zapewnić, nie duży(do 15 L) zbiornik tarliskowy, który do połowy zalewamy wodą z akwarium. Warto jest położyć na całą wielkość dna mech lub siatkę tarliskową, tak aby zabezpieczyć ikrę przed zjedzeniem. Należy również włożyć do zbiornika rośliny z liśćmi, na których rybki będą mogły złożyć ikrę(najlepiej taką jaką upodobały sobie w akwarium ogólnym). Zbiornik należy przyciemnić, tak aby tylko nie wielka część światła wpadała do jego środka. Temperaturę utrzymujemy taką jak w zbiorniku ogólnym.
Do tak przygotowanego akwarium, wpuszczamy zauważoną przez nas przed chwilką parkę ryb, która przystępowała w zbiorniku ogólnym do tarła. Bardzo charakterystycznym zachowaniem podczas tarła u razbory klinowej jest składania ikry na dolnej stronie liści. Wygląda to tak że samica obraca się do góry brzuchem, pod liściem, na którym ma zamiar złożyć ikrę. W tym momencie samiec "owija się" wokół samicy i zapładnia składaną przez samicę ikrę. Bardzo ciekawe widowisko
Po złożeniu przez rybki ikry, należy parę tarlaków przełożyć z powrotem do akwarium ogólnego. Zbiornik tarliskowy intensywnie natleniamy najlepiej pompką powietrza i zaciemniamy go całkowicie(tak, aby światło nie miało dostępu do zbiornika) na 2-3 doby. Po wykluciu się młodych razbor, akwarium z dnia na dzień coraz bardziej odkrywałem. Rybki należy karmić dopiero wtedy, gdy zaczną pływać. Ja podawałem na początku ugotowane żółtko jajka( w ilości końcówki od wykałaczki), a po tygodniu jedzenie w płynie z dodatkiem artemii. Można również podawać samą artemię lub nicienie mikro.
Żółtko podajemy w formie zawiesiny. Kawałek żółtka należy wymieszać z wodą(najlepiej z akwarium). Tak przygotowaną zawiesinę podajemy albo zanurzając wykałaczkę w zawiesinie, a następnie w akwarium z narybkiem albo nabierając zawiesinę na łyżeczkę. Tak przygotowany pokarm jest świeży przez około 3 doby. Po tym czasie należy przygotować nowy. Myślę, że jest to logiczne dla wszystkich, że przed każdym podaniem zawiesiny, wodę z jajkiem należy zamieszać. Narybek karmimy często(ok. 5-7 razy na dobę) w małych ilościach, tak aby był w stanie zjeść podawany mu pokarm.
Uwaga !!!
1.Niezjedzone resztki jajka należy ściągać wężykiem, ponieważ po dłuższym leżeniu w wodzie psują się i narybek może się zatruć.
2.Podmieniaj wodę tylko wodą z akwarium ogólnego.
Długość życiaMyślę, że 3-4 lata
Strefa życiaŚrodkowa
Przepraszam za jakość zdjęć, ale zdjęcia robione telefonem