Na pierwszym planie-
Limnophila aromatica - Limnofila pachnąca
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY :
Pochodzenie : Azja Południowo-Wschodnia
Trudność uprawy : średnia/ trudna
Zapotrzebowanie świetlne : duże/b.duże
Tempo wzrostu : średnie/duże
Temperatura wody : 22-29°C
Twardość wody : miękka-średnia
Nawożenie CO2 : niezbędne
WIELKOŚĆ, SZCZEGÓŁY WYSYŁKI :
Cena za opakowanie z rośliną, w którym znajduje się od 4 do 5 sadzonek
(zależnie od wielkości łodyg). Roślina wysyłana w woreczku z wodą bez koszyczka.
OPIS :
Roślina pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.
Jej nazwa wywodzi się od intensywnego zapachu.
Limnophila aromatica jest atrakcyjną rośliną akwariowa o mocnym
ubarwieniu liści.
Liście mogą mieć kolory od zieleni do ciemnego fioletu,
co uzależnione jest od oświetlenia oraz nawożenia.
Przez fakt reagowania kolorem liści na składniki pokarmowe w słupie wody
staje się bardzo dobrym wskaźnikiem nawożenia w akwarium.
Roślinę rozmnażamy typowo dla łodygowca przez ucinanie rośliny.
Z pozostawionej w podłożu ściętej łodygi najczęściej wyrasta kilka nowych
sadzonek, które później można oderwać.
Należy pamiętać by nie sadzić łodyg blisko siebie (posadzenie pęczka łodyg)
gdyż w takim przypadku światło nie będzie dostarczane do dolnych partii liści
rośliny co spowoduje gnicie liści oraz łodyg.
Roślina posiada grubą łodygę ale jest ona bardzo delikatna i łamliwa
dlatego nie należy wciskać jej na siłę w podłoże.
Ciekawostką jest fakt, iż Limnophila aromatica jest jedną z najczęściej
stosowanych przypraw w kuchni wietnamskiej.
Jej intensywny, bardzo cytrynowy zapach doskonale komponuje się z mięsem
ryb słodkowodnych.
W południowych rejonach Wietnamu, limnophila jest niezbędną przyprawą
pikantnej zupy rybnej Canh chua. Canh Chua (dosłownie "kwaśna zupa")
jest zupą regionalną Delty Mekongu południowego Wietnamu.