Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne

Zachodniopomorskie Forum Akwarystyczne => Technika akwarium => Wątek zaczęty przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 08:52:56 08:52

Tytuł: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 08:52:56 08:52
Witam.

Gdzie w Szczecinie można nabić butlę CO2 spożywczym i jakie są koszta.

Do osób znających temat z praktyki, podzielcie się spostrzeżeniami na temat ewentualnych różnic pomiędzy technicznym CO2 a spożywczym. Podobno CO2 techniczny może zawierać niewielkie ilości innych gazów nierozpuszczalnych w wodzie.

EDIT: Właśnie wyczytałem na forum o tematyce akwarystyka roślinna, żeby "BUTLE NABIJAĆ W AUTORYZOWANCH PUNKTACH .
Inaczej gaz bardzo szybko się kończy i ma nienajlepszą jakość.". Tak właśnie było w moim przypadku, dlatego założyłem temat. Butle nabijałem w Suponie w Dąbiu na Oficerskiej. Po 1,5 miesiąca butla 2L jest znowu do nabicia. Od nowości latała przez 5 czy 6 miechów.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Pawel w Sierpień 24, 2009, 10:05:44 10:05
Jakby co ten sam problem miałem z butlą nabijaną na Łokietka. Pierwsze nabicie wystarczyło na pół roku, kolejne na 1-2 miesiące....
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 10:08:52 10:08
Czyli temat trafiony... To gdzie teraz nabijasz Alai...?
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Sławek w Sierpień 24, 2009, 10:27:43 10:27
Paweł w Tanowie jest autoryzowany serwis,gość robi certyfikaty butli,my tam nabijamy swoje butle i jak narazie jest wszystko ok.W Iwonki mszarni 2b/s butla3,5kg jest już prawie rok.Koszt nabicia butli 15-20zł,przynajmniej tak było do niedawna.
Tanowo
 ul.Szczecińska 54
tel.607 173 380
Proszę nie traktować tego jako reklamy,to tylko chęć pomocy Pawłowi.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 10:44:59 10:44
Dzięki Sławku. Pracuję w Policach to znajdę bez problemu. Mają tam spożywczy...(?)

edit: to już wiem, mają spożywczy. koszt nabicia 15zł.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: adriaco w Sierpień 24, 2009, 10:58:50 10:58
Tak mja spozywczy bo sam z tamtad brałem
Nabicie butli to koszt 20 zł bynajmniej butla 70 cm wys chyba 4,7 kg
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: kotem w Sierpień 24, 2009, 12:09:07 12:09
Ja biłem w Suponie w Dąbiu i starczyło od stycznia do przedwczoraj.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 13:18:59 13:18
Kotem jaką masz pojemność butli i ile b/s dawałeś?

Przed chwilą dzwoniłem do Supona na Oficerską w Dąbiu i Pan stwierdził, że CO2 jakie oni sprzedają mają jednego rodzaju i wytłumaczył mi, że to tak jakby CO2 spożywczo-techniczne :) Do każdej partii CO2 dostają papiery ze składem i jak chcę to mogę sobie porównać, tylko z czym... :? Wychodziłoby na to, że prawdopodobnie trafiłem ubogie w CO2 -> CO2...
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: kotem w Sierpień 24, 2009, 14:23:25 14:23
Butla 1.5kg bite zdaje się 1,2kg podawane różnie od 1b/s do 3b/s większość czasu 1,5b/s dozowane 9h-10h h dziennie nie pamiętam ile jest teraz bo lata to na programatorze.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 16:08:19 16:08
No to wszystko jak nalezy. Ja tez juz mam koncowe, wiec na dniach musze jechac nabic. Sprawdze szczelnosc i napelnie, ale juz w Tanowie.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Sławek w Sierpień 24, 2009, 17:01:50 17:01
Paweł,pogadaj z panem Ryśkiem(tym od butli)on ma takie małe 0,5 kg,zawsze to na godziny grozy wystarczy,czy nawet jak Co2 braknie w dni wolne od pracy warto mieć takie maleństwo pod ręką.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: kotem w Sierpień 24, 2009, 19:46:13 19:46
A teraz mi powiedzcie, gdzie można nabić po godzinie 16 lub w sobotę, bo supon w soboty nie pracuje a dzisiaj jak zajechałem 16.40 to już nikogo nie było.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: adriaco w Sierpień 24, 2009, 20:10:27 20:10
w Tanowie pracuja w soboty zreszta poszukaj tel.firma nazywa sie DelPoż
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 20:11:34 20:11
Cytat: "adriaco"
w Tanowie pracuja w soboty zreszta poszukaj tel.firma nazywa sie DelPoż

Telefon podał pare postow wczesniej Sławek.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 24, 2009, 20:12:39 20:12
Cytat: "Sławek"
Paweł,pogadaj z panem Ryśkiem(tym od butli)on ma takie małe 0,5 kg,zawsze to na godziny grozy wystarczy,czy nawet jak Co2 braknie w dni wolne od pracy warto mieć takie maleństwo pod ręką.

Sławku ile sobie woła za taką butlę może pamiętasz...?
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: kotem w Sierpień 24, 2009, 21:11:19 21:11
Z tym, że ja jestem z Wielgowa a Tanowo to uuuu i jeszcze trochę.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 27, 2009, 11:20:27 11:20
Pan Rysiu w Tanowie mowi, ze bije butle najczystszym CO2, mowi ze to jakis medyczny... (?)
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: markis w Sierpień 27, 2009, 12:29:20 12:29
Cytat: "sanders"
Pan Rysiu w Tanowie mowi, ze bije butle najczystszym CO2, mowi ze to jakis medyczny... (?)

Zastanawiam się po co w szpitalach CO2.
Znajduję 2 zastosowania:
- gaśnice
- usypianie pacjentów. Na amen ;)

pzdr
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Anonymous w Sierpień 27, 2009, 14:12:38 14:12
Dwutlenek węgla medyczny w szpitalach wykorzystywany jest do zastosowań wewnętrznych – gaz np. do laparoskopii lub do zastosowań zewnętrznych – ciekły w butlach z kapilarą – np. do krioterapii (miejscowa CO2) oraz balneoterapii (kąpiele suche CO2).
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 27, 2009, 16:05:41 16:05
Cytat: "Mighty82"
Dwutlenek węgla medyczny w szpitalach wykorzystywany jest do zastosowań wewnętrznych – gaz np. do laparoskopii lub do zastosowań zewnętrznych – ciekły w butlach z kapilarą – np. do krioterapii (miejscowa CO2) oraz balneoterapii (kąpiele suche CO2).

No ok tylko jaka przydatnosc moze miec w akwarystyce. Niby CO2 to CO2, mniej lub bardziej zanieczyszczone, tak wiec, jezeli isc tym tokiem rozumowania i wierzyc Panu Ryskowi to medyczny jest najlepszy ;)
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Sławek w Sierpień 27, 2009, 19:39:53 19:39
Co do medycznego to myślę że to tylko reklama,coraz więcej ludzi nabija tam butle i chyba tylko dla tego to powiedział.Czy jest to techniczny czy spożywczy a może medyczny :shock: nam jest to obojętne.Nabijamy i nabijać tam będziemy butle bo robi to od ręki,na naszych oczach bezpośrednio na wadze i nie leci w kulki tak że po miesiącu gaz się kończy.Każdy ma prawo wyboru gdzie i jak będzie miał nabitą butlę,ale nikt nie lubi być nabijany w butelkę a co dopiero w butlę :lol:
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: vtec w Sierpień 27, 2009, 20:22:36 20:22
na zdrowy chlopski rozum co2 to co2.
To jest prosty zwiazek chemiczny wiec (o ile jest czysty) nie MOZE byc mowy o technicznym badz spozywczym co2.Ludzie klania sie chemia na poziomie podstawowki.
Nie dajmy sie zwariowac reklamie.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 27, 2009, 20:33:47 20:33
Cytat: "vtec"
na zdrowy chlopski rozum co2 to co2.
To jest prosty zwiazek chemiczny wiec (o ile jest czysty) nie MOZE byc mowy o technicznym badz spozywczym co2.Ludzie klania sie chemia na poziomie podstawowki.
Nie dajmy sie zwariowac reklamie.

A czy gaz LPG masz wszędzie tak samo wydajny (?) Próbujemy tylko dojść do wniosków kto bije atestowany a kto wali z pod stołu. Jak była mowa na początku zdarzają się przypadki, że faktycznie coś jest z tym CO2 nie tak... Zresztą co bardziej wprawieni w boju rośliniarze na innych forach ostrzegają przed biciem butli w nieautoryzowanych punktach bo wtedy gaz szybko się kończy i jest złej jakości, czyli jest to raczej powszechne zjawisko...
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: adriaco w Sierpień 27, 2009, 20:53:32 20:53
Cytat: "sanders"
A czy gaz LPG masz wszędzie tak samo wydajny (?) Próbujemy tylko dojść do wniosków kto bije atestowany a kto wali z pod stołu. Jak była mowa na początku zdarzają się przypadki, że faktycznie coś jest z tym CO2 nie tak... Zresztą co bardziej wprawieni w boju rośliniarze na innych forach ostrzegają przed biciem butli w nieautoryzowanych punktach bo wtedy gaz szybko się kończy i jest złej jakości, czyli jest to raczej powszechne zjawisko...


Porownywanie gazu CO2 do mieszaniny gazow technicznych złozonych LPG jest troche nietrafione .Sek w tym ze nikt nam wody nie leje do butli tylko przyznajcie szczerze ktory z was wazył butle przed i po nabiciu w serwisie
Jedynie mozemy byc naciagnieci na niedobita butle a nie na wartosc CO2 w CO2  :D
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 27, 2009, 22:03:51 22:03
Nie czeba nie czeba ;) nie porownuje LPG do CO2, tylko tak jak wlasnie zauwazyliscie o walenie w konia. Pierwszy raz od nowosci nabijalem butle i po odpaleniu wskaznik na reduktorze wskazywal taki sam poziom jak byl gdy ja zakupilem, stad temat. Ale mysle, ze takie tematy sa tu potrzebne, chociaz czegos mozna sie dowiedziec i ewoluowac ;)
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: sanders w Sierpień 31, 2009, 11:59:22 11:59
Dziś byłem nabic butlę, niestety z braku czasu ponownie nabiłem w Dąbiu w Suponie na Oficerskiej. Tym razem gość nabił o 1 kreskę mniej niż poprzednio i jeszcze twierdził, że butla nie ma legalizacji. Na szczęście jakiś inny facio był bardziej uprzejmy i pomocny, sprawdził pod lupą oznaczenia i okazało się, że jest, tylko niewyraźnie. W ogóle jedna podstawowa sprawa jaka mi się nie podobała to to, że facet uporczywie chce pozbyc się klienta podczas nabijania, "prosząc" żeby w tym czasie poszedł zapłacić do kasy. Sprawdziłem szczelność całego zestawu no i zobaczymy, gdzie leży prawda... Ogólnie jak możecie nabić butle w innym miejscu to śmiało, bo byle jaka obsługa...
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: prominent w Wrzesień 07, 2009, 19:39:41 19:39
Cześć
Na Krzekowie można nabić w punkcie z gaśnicami. Nabicie 1,5kg kosztuje 12zł. Ulica Szeroka.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: FryzjeR w Wrzesień 08, 2009, 11:07:14 11:07
Hej

Wczoraj nabilem na Łokietka 22 butlę JBL 0,5l za 12 zł.

Butla była nabita na zapas, reduktor mi ledwo trzymał.

Szczelność buli została napewno sprawdzona, a na gwincie założono taśme uszczelniającą.

Jeżeli chodzi o jakość to nie wiem, ale pH spadło bardzo szybko.

Przy otwieraniu pokrywy akwa czuć wyraziście zapach CO2

Pozdrawiam
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: vtec w Wrzesień 08, 2009, 12:27:47 12:27
W temperaturze pokojowej jest to bezbarwny, bezwonny i niepalny gaz
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: FryzjeR w Wrzesień 08, 2009, 13:22:54 13:22
Dla mnie co2 jest wyczuwalne. Trudno określic ten zapach ale jest. Poprostu czuć nasycenie gazem.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Pawel w Wrzesień 08, 2009, 13:46:12 13:46
Już kilka razy nabijałem butle na łokietka i... jestem pewny że jest tam coś nie tak z tym gazem.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: FryzjeR w Wrzesień 08, 2009, 15:20:17 15:20
Co dokładnie masz na myśli? wydajność?

To moje pierwsze doświadczenia z co2 i trudno wyrazić mi jakieś opinie. Jedyne co mogę dodać to fakt, że Aqua medic pokazuje, obniżające się pH przy tym gazie. Co do wydajności, jeszcze za wcześnie na konkluzje. Poczekam do końca butli.

pozdro
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Pawel w Wrzesień 08, 2009, 16:04:07 16:04
Chodzi mi o to, że na 4 nabicia przy tym samym dawkowaniu 2 butle zeszły mi praktycznie od razu (w miesiąc)
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: adriaco w Wrzesień 08, 2009, 16:23:25 16:23
Cytat: "FryzjeR"
Co dokładnie masz na myśli? wydajność?

To moje pierwsze doświadczenia z co2 i trudno wyrazić mi jakieś opinie. Jedyne co mogę dodać to fakt, że Aqua medic pokazuje, obniżające się pH przy tym gazie. Co do wydajności, jeszcze za wcześnie na konkluzje. Poczekam do końca butli.

pozdro


Uzyskujesz nizsze ph , to jest normalne przy dawkowaniu gazu z butli bo bimberek nie jest az tak "kaloryczny"
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Pawel w Wrzesień 08, 2009, 18:40:33 18:40
Cytat: "marthinez"
Alai ja nie miałem jeszcze problemu z gazem od nich.
Butli nie nabijam, tylko wchodzę i wymieniam na pełną. ;)

No ja w ten sam sposób własnie "nabijam" :) gdzie pierwsza butla od nich była spoko, druga średnio, trzecia średnio i ostatnia też spoko (póki co). Te dwie pierwsze były w bardzo dobrym stanie (jedynie jestem wstanie poznać to po wyglądzie) a ta trzecia była taka sobie z wyglądu... :)
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: FryzjeR w Wrzesień 09, 2009, 09:31:15 09:31
Zawór igłowy nie wytrzymywał tego co mi nabijali w te pół litra. Dokręciłem go i teraz trzyma na 60 i jest ok. Co do bezwonności gazu, wiadomo, ale i tak wyczuwalne jest stężenie, gdy jest go za dużo (to miałem na myśli). Co do nabijania butli  "na zapas" to z tego co wiem każda butla wytrzyma pare procent więcej. A wrażenie bardziej nabitej może być gdy nie przycinają i dają normę;)
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Sławek w Wrzesień 09, 2009, 10:00:47 10:00
Czy aby jest to zapach C02?może wyczuwasz azot :) ,mały proces nitryfikacji,niedaj boże amoniak ;) ,tak na poważnie wchodząc do pokoju po całym dniu nieobecności,też miałem wrażenie,że to co czułem to było CO2,teraz wiem że są to poprostu procesy przemiany azotanów na azot,czyli właśnie wspomniana nitryfikacja,ktoś może powiedzieć niedorzeczne,niemożliwe do wyczucia,cóż każde akwarium rządzi się własnymi prawami i każde inaczej funkcjonuje, pamiętajmy że każdy z nas ma inny nos(tyczy się powonienia :D ).
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: FryzjeR w Wrzesień 09, 2009, 11:32:47 11:32
No to zapraszam do mnie na sztachanie z butli, wtedy zrozumiecie o co mi chodzi:) Jeżeli juz się upieracie na zapach to określł bym go "metalicznym". Może nadal źle się wyrażam. Nie czuję zapachu tylko odczuwam stężenie gazu. To tak jak sztachcnąć się z świeżo otwartej butelki mocno gazowanej wody (wąchając prosto z węża, nie akwa):D. Nie wiem czy można wyrazić to jaśniej:D Pozdro
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: Pawel w Wrzesień 09, 2009, 18:28:38 18:28
znaczy się co? wąchając akwarium masz bąbelki w nosie? :lol:  :lol:
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: FryzjeR w Wrzesień 10, 2009, 16:34:57 16:34
Tak, zawsze po grzybkach:DDDD Dwultlenku nie wyczujemy w naturze wiadomo. Ten spożywczy co2 z łokietka jest wyczuwalny, piszcie co chcecie. Nie wiem co oni do tego dają, może ten gas nie jest czysty i tyle. Nie wiem.
Tytuł: Re: CO2 techniczny a spożywczy
Wiadomość wysłana przez: prominent w Wrzesień 11, 2009, 18:49:03 18:49
Może leją ten ADAowski o zapachu amazońskiego lasu :mrgreen: