Seba jak zauważyłeś,właśnie pomału przestawiamy nasze palety na pokarm głównie z dużą ilościom zieleniny(owoce i zioła),co prawda nasze palety nie przyjmują mix-ów z bananem,ale słyszałem i czytałem,że ludziska dodają truskawki,maliny,orzechy włoskie i wiele innych nasionek.Do zestawów roślinnych dodajemy jeszcze kiełki(najlepiej samemu je uzyskać,wysiać na gazie,lub jak kto ma na kiełkownicy
),kiełki ,które my dodajemy to kiełki rzodkiewki,słonacznika,rzeżuchy i brokuł,kiełki oczywiście też mielimy na papkę blenderem.
Dodam może kilka składników z owoców morza,które my stosujemy,co prawda można kupić całe zestawy takowych,ale myślę,że lepiej jest je nabyć osobno pakowane ,mamy możliwość robienia zestawów smakowych.
Krewetki-co prawda słodkowodne,są jedynym z naturalnych pokarmów palet,ale te mrożone z powodzeniem zastępują je,chętnie jedzone przez młode ryby.Pancerzyki chitynowe pozwalają na lepsze trawienie i przemianę materi.Mielimy 2-3 razy w maszynce do mięsa.
Małże-używamy tylko małży oceanicznych,które są czyste od pasożytów i bakterii,zawierają sporo białka,związków mineralnych i wszędobylski tłuszcz,mielimy 2 krotnie w maszynce(bez skorupek
).
Mięso ryb morskich-preferowane jest mięso białe i my używamy mięsa halibuta,które mielimy też w maszynce,tym razem 3 krotnie,nie będe pisał o właściwościach mięska bo chyba wszyscy wiemy co w nim tkwi.
Kalmar-ze względu na wielką zawartość białka a minimalne zawartości tłuszczu jest to jeden z lepszych dodatków do mix-ów;witaminy B i C,związki mineralne i mikro-elementy.mielimy 2-3 razy.
Niejednokrotnie jak brak jest w sklepie poszczególnych składników,sami kupujemy zestawy mrożone owoców morza,ale z nich ośmiornice wyżeram sam :lol:.
No i na koniec ze składników przez nas stosowanych,Tran-teraz wiem czemu jak byłem młody, w szkole dawali nam tran :shock: , w zależności jaki i z czego robimy mix ilość tranu jest u nas różna i wacha się od 10 do 30 kropli.Osobiście stosujemy tran z rekina,który nie jest barwiony i nie posiada substancji zapachowych.