Filtr wewnętrzny polskiej produkcji, w dwóch wersjach wydajności i poboru mocy: 550l/h (4W) i 750l/h (5,5W).
Sama głowica dosyć mała, ale pojemniki na wkłady całkiem spore - średnica 8 cm, wysokość 9 cm.
Producent podaje, że filtr nadaje się do akwariów o pojemności 80 - 200L, ale bez deszczowni w mniejszym akwarium robi się "pralka".
W zestawie znajduje się: głowica filtra z regulacją przepływu, uchwyt z przyssawkami, zawieszka ma ściankę akwarium, jeden pojemnik filtracyjny z paskiem włókniny, zwężka Venturiego (napowietrzacz) z regulacją i dysza kierunkowa.
Producent oferuje całkiem spory asortyment dodatkowych akcesoriów: dodatkowe pojemniki, kształtki do rozbudowy filtra, deszczownie i gotowe moduły filtrujące
Ciekawie jest rozwiązany system dodatkowych pojemników - są one wciskane jeden pod drugim tak, że można układać kolejne stopnie filtracji, a ponadto łatwo je zdemontować do okresowego czyszczenia.
W filtrze który kupiłem zastosowałem system rozbudowy składający się z trójnika i kolanek, 2x dwa pojemniki filtracyjne i dwie deszczownie. W pierwszych pojemnikach umieściłem czyściki żyłkowe (proszę o zachowanie powagi :geek: ) a w następnych - oryginalną włókninę. Popularne druciaki świetnie się spisują jako zgrubny filtr mechaniczny, a ponadto są o wiele lepszym podłożem niż przereklamowane bioballe
Jak dotychczas filtr sprawuje się bez zarzutu, pracuje cicho i cały czas z podobną wydajnością.
PLUSY
- sporo dedykowanych akcesoriów
- możliwość rozbudowy
- dobry stosunek moc/wydajność
- regulacja przepływu
- stosunkowo niska cena
- 3 lata gwarancjiMINUSY
- w zestawie tylko włóknina
- wysokie pojeminiki - praktycznie w akwarium można używać tylko dwóch
- zajmuje sporą część akwarium
W podsumowaniu mogę tylko powiedzieć, że filtr działa bardzo cicho, włóknina zatrzymuje nawet bardzo drobną zawiesinę.
Filtr jest godny polecenia tym, który chcą osiągnąć dobrą, klarowną wodę, a nie chcą inwestować w filtr kubełkowy.