Zaczne od sumpa. 3-4 komory to będzie raczej najlepsze rozwiązanie, czwarta, najwęższa, przeznaczona by była na świeżą wodę RO podłączoną do automatycznej dolewki. Można też użyc innego dowolnego pojemnika na wodę do dolewki, wtedy więcej miejsca w sumpie na wszelką filtracje i sprzęt, a za dolewkę (jeśli taką planujesz) służyć mogłaby nawet butelka np. 5 litrowa. W pierwszej komorze znalazłby się odpieniacz (najlepiej dać go na początku, bo jak będzie w ostatniej komorze, tuż przed pompą podnoszącą wodę do akwarium, to pompa ta może zasysać bąbelki, które wylecą z odpieniacza i wrzucić je do zbiornika głównego, w przypadku umiejscowienia odpieniacza w pierwszej komorze, bąbelki te wpadną w "bubble trapa" i się do akwarium nie dostaną), rozmiar jaki należałoby na tę komorę przeznaczyć, to taki rozmiar, który pozwoliłbym odpieniaczowi spokojnie się zmieścić, i dać parę cm zapasu, czyli ok. 25 cm powinno starczyć. Teraz ostatnia komora, w której znalazła by się pompa obiegowa np. NewJet 1700 lub 2300 (albo Tunze Silence, też dobry sprzęt, mniej energochłonny), tutaj szerokość mogłaby być podobna, chyba nie warto robić tej komory zbyt małej, bo wtedy może szybciej wypompowywać wodę na górę do akwarium, niż gromadzić z poprzednich komór, tak mi się wydaje. No i zostałaby środkowa komora, w której wrzuciłoby się co Ci się podoba. Np mógłbyś zrobić tam refugium z glonami i lampką, naturalny sposób na pozbycie się glonów w głównym zbiorniku, według mnie bardzo fajny. Inna opcja to wrzucenie żywej skały, albo nawet suchej, miejsce do osiadania bakterii wspomagających filtrację. Podobnie DSB - deep sand bed, czyli gruba warstwa piachu (nawet 10cm) w której różne dziwne rzeczy działyby się z pomocą bakterii, chociaż DSB chyba ostatnio u nas rzadko stosowane. Albo inne dziwactwa, juz bardziej zaawansowane jak np. bio pellets (potrzebny byłby filtr przepływowy). Ja polecam refugium.
To nie jest może plan idealnego sumpa, ale kiedyś sam chciałem sobie zrobić swój projekt, i gdybym się za to zabierał zrobiłbym mniej więcej tak, jak opisałem. Ogólnie to opcji sumpa jest tyle, ilu akwarystów, możesz w ogóle nie mieć komór tylko zwykłe akwarium, też się może sprawdzić. Wolna wola.
Takie przykładowe zdjęcie
http://www.salt-city.org/gallery/files/5/1/0/sump-a.jpg (bubble trap to te kilka pionowych szyb blisko siebie)
Z nowym akwarium nie pędź, ja zacząłem szybko myśleć o nowym, ale gdybym to zrealizował dość wcześnie, to znów byłoby kilka błędów i nie do końca przemyślanych rozwiązań, nawet nie wiesz, jak wiele możesz się jeszcze ciekawych i przydatnych rzeczy nauczyć

wyobraź sobie że to o czym cały czas piszemy, to najprostsze sprawy w akwarium morskim, później zaczynają dziać się kosmiczne rzeczy, duże akwaria, trudne koralowce SPS, chemia... itp

I niektóre z nich mogą okazać się przydatne.
Cyrkulacja, nie wiem czy wspominałem, ale ogólnie to lepiej mieć dwie słabsze pompy, niż jedną mocniejszą, skieruj pompę może lekko ponad skały, pokręć nią, myślę że jak dobrze ustawisz to nie będzie za mocna. Pamiętaj, że briareum lubi bardzo mocną cyrkulację i bardzo dużo światła (czyli górna część akwarium raczej najlepsza), dużo kombinowałem ze swoim, i podczas gdy inne koralowce protestowały na zbyt mocną cyrkulację lub palące 120W led, to briareum miało się dobrze. Ustaw może cyrkulator w jego kierunku, niech nim zdrowo trzepie, nie będzie narzekał, będzie wdzięczny

Xenia też lubi dużo światła i trochę cyrkulacji, ale już mniej niż briareum. A ten zielony miękas, kurde nie znalazłem go na reeflexie, chodzi mi po głowie nazwa "sinularia dura" nawet google pokazuje podobne koralowce, ale głowy za to nie dam, na nano-reef powinni pomóc.
PS. co z tym majano czy czymkolwiek?
A dostrojenie aparatu to kwestia balansu bieli, moj aparat nie ma możliwości ręcznego ustawiania tego parametru, ale na nano-reef widzialem kiedys, że ludzie polecają barwę około 10 000K. Chociaż nie sprawdziłem nigdy tego. Aha, i tak, dużo ludzi obrabia w fotoszopie

Nie wiem, czy o czymś zapomniałem napisać... najwyżej dopiszę