Z tymi panami konstruktorami i inspektorami to różnie bywa

W budynku ,w którym ja mieszkam (również stary i są w nim drewniane stropy) pani w sklepie pode mną wywaliła całą ściankę działową podtrzymującą strop,w zezwoleniu miała jedynie częściowe jaj wyburzenie ale stanowiska mężów wiele robią

Wezwałem pana inspektora od stropów drewnianych a raczej zgłosiłem do ZANU ,że cały strop się trzęsie jak cokolwiek po drodze przejedzie i oni go przysłali i jaki był finał?
Pan stwierdził
po pierwsze ,że standardowy zbiornik 120X40X50h czyli 240 ma 2 tony wagi
po drugie,nie powinno się stawiać takich zbiorników na takich stropach ze względu na rozmieszczenie belek stropowych
po trzecie , wytrzymałość stropów drewnianych to 90 kg na m2 i tak naprawdę to powinienem zrzucić wagę
Na pytania jak obliczył wagę zbiornika,stwierdzenie ,że jeśli jest inspektorem od stropów drewnianych to raczej powinien wiedzieć jak są rozstawione belki no i najważniejsze ,jak sobie wyobraża składanie życzeń świątecznych jeśli strop ma jedynie taką wytrzymałość ? jedyne co zrobił to tylko wzruszył ramionami i powiedział ,że mogę odciążyć strop wyjmując z niego "polepę" i wypełnić watą mineralną,będzie lżejszy aaaaaaa i to wszystko miał bym zrobić na własny koszt

fajny facet,prawda?
Wracając do wątku,
może się mylę ale jeśli obieg podgrzewanej wody będzie zamknięty to temp. przepływającej wody będzie taka jaką ustawisz na termostacie,ilość oddawanego ciepła dopiero będzie załączać termostat,więc nie koniecznie martwił bym się o niedogrzewanie zbiornika,oczywiście ważne również będzie gdzie , w komorze wlotowej czy wylotowej zamontujesz system podgrzewania wody bo akurat sam sump jest pokaźnych rozmiarów i nie wiem (może nie doczytałem) czy będziesz go przykrywał ,ale stosując na wlocie ma troszkę mediów do pokonania

k3vin nie wiem czy rozmawiałeś już z Piotrem ale my zapraszamy na pogaduszki do nas,zresztą masz rzut przysłowiowym beretem

, już wróciłem po Świętach więc praktycznie jestem co dzień od 10 do 17 do dyspozycji

Pozdrawiam i zapraszam Sławek